Priča o mladiću koji je saznao da umire

Kiosk
Priča o mladiću koji je saznao da umire
.

„Imam samo 24 godine, a već sam izabrao svoju posljednju kravatu. Onu koju ću nositi na svom sopstvenoj sahrani, za nekoliko mjeseci. Možda mi neće pristajati uz odelo, ali mislim da će savršeno pristajati uz priliku“, piše 24-godišnji momak.

Pismo koje slijedi je njegova posljednja poruka svijetu nakon što je saznao da će uskoro umreti:

„Dijagnoza (rak) je stigla prekasno da bih imao vremena da se nadam dužem životu, ali shvatio sam da je ionako najvažnija stvar da ostaviš svet bolji od onog kakvog ste ga zatekli. Moj dosadašnji život neće donijeti neku bitnu promenu, jer nisam radio ništa previše značajno. Ali kad sam shvatio koliko malo vremena još imam, stvari su postale jasnije. Shvatio sam šta je zaista važno. I, zapravo, ovo sam pišem iz pomalo sebičnog razloga.
Želim da dam svom životu neki smisao tako što ću ovu poruku podijeliti s vama. Ne gubite vrijeme na stvari u kojima ne uživate. Očigledno je da nikada nećete uspjeti u nečemu ako to ne volite", piše momak i dodaje:

"Strpljenje, strast i posveta dolaze samo ako volite ono što radite. Glupo je bojati se tuđeg mišljenja. Strah vas slabi i parališe. Ako mu dopustite, samo će rasti i rasti, sve dok vas ne preuzme potpuno. Slušajte svoj unutrašnji glas i slijedite ga. Neki će vas smatrati ludim, ali neki će u vama vidjeti legendu. Preuzmite kontrolu nad svojim životom. Preuzmite odgovornost. Ograničite loše navike. Bavite se nekim sportom koji vas veseli. Ne odlažite stvari. Neka vaš život oblikuju vaše sopstvene odluke, a ne odluke drugih. Cijenite ljude oko sebe. Prijatelji i porodica nepresušan su izvor snage i ljubavi. Ne uzimajte ih zdravo za gotovo", savjetuje on.

Momak je priznao da mu je teško uopšte da opiše šta osjeća, da ne osjeća ljutnju i da pokušava svojim poslednjim danima da da nekakav dublji smisao. Ono za čime iskreno žali je činjenica da neće vidjeti neke lijepe stvari koje će se u budućnosti dogoditi, ali i svedočiti pozitivnim društvenim promjenama, kraju ratova i slično.

Evo što je još dodao svojoj poruci:

„Brinemo se o svom zdravlju, ali onda pred kraj shvatimo da je telo zapravo jedna kutija, mjesto u koje smeštamo svoju ličnost, misli, vjerovanja, namjere. Ako u kutiji nema ničega što može promijeniti svijet na bolje, onda nije ni važno ako ta kutija nestane. Verujem da svi imamo potencijal, ali nemamo svi hrabrosti da ga ostvarimo. Možete samo čekati da se stvari dogode, a možete ih i sami pokretati. Zavisi od vas.

Ostavite trag. Imajte smislen život, šta god vama predstavljalo smisao. Idite za njim. Mesto koje napuštamo je predivno igralište, na kojem je sve moguće. Ali, nismo ovde zauvijek. Naš život je kratka iskra na ovoj divnoj maloj planeti koja pluta svemirom… Stoga, uživajte. Strastveno. Učinite stvari zanimljivim. Učinite ih vrijednim.

Hvala vam", zaključio je nesrećni momak.

Ne propustite