Capak: Nije nam potreban novi lockdown, postoji niz drugih mogućnosti

Region
Capak: Nije nam potreban novi lockdown, postoji niz drugih mogućnosti
.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je kako smatra da Hrvatskoj nije potreban novi lockdown, ali je dodao da postoji niz drugih mogućnosti koje bi se mogle primjenjivati uz dosad propisane mjere.

Na pitanje je li lockdown jedino rješenje, Capak je za Dnevnik Nove TV rekao da nije potreban novi lockdown, ali je potrebno ''da se ljudi drže mjera''.

Ima još čitav niz mogućnosti. Dodatno skraćivanje radnog vremena, smanjenje broja za okupljanja, pa čak i u obiteljima, rekao je i napomenuo kako mu se čini da je Hrvatska među najliberalnijim zemljama u Europi.

Capak je odgovorio i na pitanje što bi se dogodilo ako ne bude dovoljno liječnika i medicinskih sestara koji bi zamijenili zaražene zdravstvene djelatnike.

"Iako ne očekujemo takav scenarij i nadamo se da do njega nikad neće doći, pripremamo se za to. Imamo više od 1100 liječnika intenzivaca koji mogu raditi na respiratorima i intenzivnoj njezi Covid bolesnika i bolesnika od gripe. Međutim, pripremamo se i za scenarij da će se educirati drugi kolege koji su bliski toj struci i mogu relativno brzo naučiti osnovne stvari o intenzivnoj njezi. To se događalo i u vrijeme Domovinskog rata", objasnio je Capak.

Dodao je da su tada mladi liječnici prolazili tečajeve hitne pomoći.

'"Ministarstvo zdravstva će u suradnji s bolnicama pripremiti takve tečajeve, ali se nadamo da do toga neće doći", kazao je.

Na pitanje koliko najviše dnevno novozaraženih hrvatske bolnice mogu podnijeti prije najcrnjeg scenarija, Capak ističe da "smo daleko od toga da potpuno popunimo zdravstveni sustav''.

Otkrio je i da se ne razmišlja o uvođenju policijskog sata. "Mi o tome dosad nismo razgovarali niti planiramo to uvesti", poručio je ravnatelj HZJZ-a, prenosi Hina.

Ne propustite