HITNO OBRAĆANJE DR DARIJE KISIĆ, EVO ŠTA NAM SLIJEDI: Poslije njenih riječi NASTAO MUK!

Region
HITNO OBRAĆANJE DR DARIJE KISIĆ, EVO ŠTA NAM SLIJEDI: Poslije njenih riječi NASTAO MUK!
.

Što je veći broj oboljelih veći je broj onih sa težim oblicima iako samo 10-15 posto zahtijeva hospitalizaciju

Povoljnija epidemiološka situacija koju Srbija trenutno ima u odnosu na druge evropske zemlje nije slučajna već je pokazatelj da smo se ponašali odgovorno i savjesno, rekla je zamjenica direktora Instituta "Batut" i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević.

Kada gledamo pokazatelje umiranja imamo dva: jedna je stopa mortaliteta i izražava rizik umiranja u populaciji a drugi je letalite a to je rizik umiranja oboljelih osoba i on je pokazatelj koliko je bolest teška i koliko znamo da je liječimo, rekla je za RTS zamjenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević.

- Kod nas je stopa letaliteta oko 2 odsto što je u rangu smrtnosti u najrazvijenijim zemljama. Ali to zavisi i od broja testiranja jer je negdje procenat pozitivnosti i do 30 posto a to znači da se testiraju samo oni koji imaju teže forme bolesti - objasnila je Kisić Tepavčević.

Što je veći broj oboljelih veći je broj onih sa težim oblicima iako samo 10-15 posto zahtijeva hospitalizaciju.

741735-darija-kisic-tepavcevic-ls

- Sve je zatvoreni krug i zavisi od inteziteta prenošenja i ako se on spriječi onda će i parametri biti bolji. Iako smo često prezasićeni jednim istim mjerama nošenje maski je osnova sprečavanja širenja virusa kao i držanje distance. Kada bi svi koristili maske nijedna druga mjera ne bi bila potrebna, da se prvo uspori, a onda i zaustavi širenje virusa - istakla je Darija Kisić Tepavčević.

U Srbiji je dosta povoljnija situacija nego u većini zemalja Evrope ali to ne treba da nas zavarava, rekla je Kisić Tepavčević.

- Sada jedino manji rizik imaju Holandija, Norveška i Tusrska ali to što smo mnogo bolji od većine u Evropi ne treba da nas tješi. Neke zemlje koje su imale vrlo povoljnu situaciju, poput Češke, sad imaju rapidan porast zaraženih - podsjetila je darija Kisić Tepavčević koja je član Kriznog štaba.

- Učestalost drugih infekcija, kakarkterističnih za ovo doba godine, duplo je manja upravo jer se primenjuju mjere koje su zajedničke za sve respiratorne infekcije - rekla je za RTS Darija Kisić Tepavčević.

Izvor: Srbija danas

Ne propustite