8 GROZNIH STVARI KOJE NAŠE TIJELO RADI UJUTRU! Ako čim otvorite oči OVO URADITE - EVO KAKVO JE VAŠE ZDRAVLJE

Praktična žena
8 GROZNIH STVARI KOJE NAŠE TIJELO RADI UJUTRU! Ako čim otvorite oči OVO URADITE - EVO KAKVO JE VAŠE ZDRAVLJE
Jutro je vrijeme rezervisano da vi i vaše telo "dođete sebi", a to ponekad znači da se u vašem tijelu odvijaju prilično grozne stvari.

Jutro je vrijeme rezervisano da vi i vaše telo "dođete sebi", a to ponekad znači da se u vašem tijelu odvijaju prilično grozne stvari.

Ono što je dobro u čitavoj priči je da sve te grozne stvari pokazuju da ste zdravi!

"U prvih 30 minuta nakon buđenja, vaše telo restartuje motor", kaže dr Dejvid Gruner. "Tjelesna temperatura i krvni pritisak rastu, a hemikalije i neuroni u mozgu se prilagođavaju na promjenu. Možda ćete shvatiti da su se u vašem telu desile neke grozne stvari dok ste spavali, ali to su svakako indikatori dobrog fizičkog zdravlje", poručuje on.

Ako i primijetite da se vaše telo ponaša čudno prvih nekoliko minuta ili sati nakon buđenja, u odnosu na ostatak dana, sve su šanse da je sve u redu. Samo, kada se probudite, potrebno je izvjesno prilagođavanje da se i organizam probudi.

Evo osam groznih stvari koje se dešavaju u tijelu ujutru.

Krmelji

Svi ih imamo, a činjenica je da su odvratni. Ipak, stvaranje tih malih naslaga u uglovima očiju je način na koji se oči štite, čak i kad spavamo.

"Krmelji su zapravo kombinacija prašine, prirodnog sekreta i ćelija kože. Kada ste budni, oči su vlažnije pa se to ispira, a kada spavate, jednostavno se nagomila", objašnjava dr Gruner.

Velika nužda

Pošto se verovatno nikome nećete žaliti da ujutru imati obilnu stolicu, jer je to ipak privatna stvar, odmah da vam kažemo da to ne treba da vas brine.

"To je znak da vaše tijelo dobro funkcioniše", kaže guru Kejleb Bak. "Ako ujutro vršite veliku nuždu, to znači da vam metabolizam i sistem organa za varenje dobro rade. Možda vam to djeluje odvratno, ali je zdravo".

Perutanje kože

Nemojte da odlepite ako na jastuku ili posteljini zateknete ljuspice kože. Riječ je o ćelijama mrtve kože jer koža zapravo prolazi kroz određene cikluse ujutru.

"Može da se desi da nađete dosta ljuspica kože na posteljini kada se ujutru probudite. Ćelije kože se neprestano regenerišu, a to je posebno pojačano noću", kaže dr Gruner.

Naravno, ako primjećujete nekakve promene ili vas to brine, nikad nije loša ideja da odete kod lekara. Ipak, u većini slučajeva je perutanje kože znak da telo radi ono što treba da radi.

Jutarnji zadah

zadah

Nema potrebe da šizite zbog toga što imate neprijatan zadah ujutru, to je zdrava reakcija na spavanje.

"Pljuvačka, koja uništava bakterije koje uzrokuju loš zadah, značajno se manje proizvodi kada spavamo", kaže doktor. "Rezultat su 'suva usta' i naslage bakterija na jeziku i zubima, zbog čega je zadah tako neprijatan ujutru".

Sve dok redovno održavate higijenu zuba, jutarnji zadah ne bi trebalo da vas brine.

Taman urin

Tokom dana, taman urin je znak dehidratacije. Ali ujutru, čak i ako izgleda tamnije nego inače, to je samo znak da vaše tijelo normalno funkcioniše.

"Vaše ijtelo oslobađa hormon dok spavate, kako bi se bubrezi malo odmorili. To znači da kada se ujutru probudite, vaš urin je veoma koncentrovan, i to je dobra stvar. Znači da je ijtelo dopustilo hormonima da odmore dok spavate", poručuje Bak.

Naravno, obratite pažnju da tokom dana pijete dovoljno vode i imajte na umu da urin ne bi trebalo da bude tako taman i ostatak dana.

Ispuštanje gasova

gasova

Zaista je grozno, ali to što ispuštate gasove ujutru je znak da imate zdrav sistem organa za varenje.

"To je takođe i znak da vjerovatno unosite dovoljno voća i povrća", kaže dr Dženet Nešvajt.

Razmišljajte o tome kao da ijtelo jutarnjim ispuštanjem gasova želi da vam zahvali što dobro brinete o njemu.

Stvaranje sekreta

Vjerovatno vam je odvratno što morate da istresete nos čim ustanete ili da "pročistite" grlo. Ali, zapravo želite da vaše telo proizvodi sekret ujutru jer je to način da se oslobodi svih loših stvari koje su se nataložile tokom noći.

"Stvaranjem sekreta u nosu se tijelo pročišćava od svih alergena i prljavštine nakupljene noću, a stvaranjem sekreta u grlu od zapaljenja", poručuje Nešvajt.  

"To znači da imate jak imuni sistem koji može da se odbrani".

Podrigivanje

Baš kao i gasovi, i podrigivanje ujutru je znak da vam digestivni sistem dobro funkcioniše. Možda smatrate da je to grozno, ali nema potrebe da se toga stidite.

"Zbog toga što tijelo noću radi da bi svarilo bilo kakvu hranu u stomaku, gasovi se nakupljaju. Zato je potpuno normalno ako podrigujete ujutru jer telo pokušava da izbaci sav vazduh iz stomaka", objašnjava gastroenterolog dr Džina Sem.

Sljedeći put kada vas bude stid zbog toga što nađete sitne komadiće kože na čaršavu, kada podrignete ili ispustite gas ujutru, imajte na umu da vaše tijelo funkcioniše baš kako bi trebalo.
 

Ne propustite