Zašto nam ZUJI U UŠIMA? Problem koji može dovesti do gubitka sluha, a evo šta da uradite

Zdrav život
Zašto nam ZUJI U UŠIMA? Problem koji može dovesti do gubitka sluha, a evo šta da uradite
Zujanje u ušima je veoma neprijatno i prilično često, smatra se da je svaka peta osoba bar jednom osjetila bespomoćnost

Zujanje u ušima je veoma neprijatno i prilično često, smatra se da je svaka peta osoba bar jednom osjetila bespomoćnost i frustraciju zbog zvuka u ušima. U današnje vrijeme, kada smo izloženiji jakim zvucima nego ranije, zujanje pogađa sve više ljudi.

Zujanje u ušima se najčešće javlja nakon koncerta ili boravka na mjestima gdje se sluša glasna muzika. Tada je, zujanje u ušima znak da su se slušne ćelije unutrašnjeg uha umorile i potrošile energetske rezerve pretvarajući jak zvuk u nervni impuls. Ovo stanje je prolazno, ali postoje i stanja kada zujanje u ušima ne nestaje tako lako.

1140-ringing-ear-tinnitus-imgcache-revec27e454d3c6fd2076aa0d6677a79688

Zujanje u ušima može da bude posljedica pojačane nervne napetosti, odnosno anksioznosti, dok se pulsirajuće zujanje javlja kod povišenog intrakranijalnog pritiska, kod nekih arterio-venskih malformacija, pojedinih vaskularnih tumora.

Takođe, ovaj problem može da bude posljedica ozbiljnih oboljenja kao što su akustički tumor, bezazleni tumor na slušnom nervu, otoskleroza, okoštavanja uha, glomus tumor, vaskularni tumor, benigna intrakranijalna hipertenzija, povišen pritisak tečnosti u glavi, Menierova bolest, oboljenje unutrašnjeg uha...

U slučaju zujanja u ušima je neophodno što prije posjetiti stručnjaka, jer se zujanje koje se skoro pojavilo može otkloniti terapijom, za razliku od onog koje traje godinama i koje je jako teško izliječiti.
 
Zujanje u ušima se javlja kod 10-15 odsto svjetske populacije, a češće je kod starijih osoba. Može nastati i kod mlađih osoba u slučajevima dugotrajnog ili čestog izlaganja buci (npr preglasna muzika, buka na radnom mjestu itd.). Kod starijih osoba je često povezano sa gubitkom sluha.

Ne propustite