PRVI SIMPTOMI GNOJNE ANGINE, MOŽE BITI OPASNO: Ne čekajte da dođe do KOMPLIKACIJA - ODMAH REAGUJTE

Porodica i zdravlje
PRVI SIMPTOMI GNOJNE ANGINE, MOŽE BITI OPASNO: Ne čekajte da dođe do KOMPLIKACIJA - ODMAH REAGUJTE
.

Pod pojmom angina obično se podrazumijeva upala ždrijela, krajnika i limfnih čvorova na vratu uz pridruženu povišenu tjelesnu temperaturu, bolove u zglobovima i mišićima.

Što je angina?

Krajnici (tonzile) su par specijaliziranih limfnih čvorova smještenih s obje strane grla, odmah iza i iznad jezika. Ako se liječe antibioticima, simptomi bakterijske upale krajnika trebali bi nestati nakon samo nekoliko dana. Danas se liječnici mnogo teže odlučuju na uklanjanje krajnika operativnim putem. To je djelomično zbog toga što se upala krajnika često može djelotvorno liječiti kućnom njegom ili antibioticima, koji smanjuju rizik od mogućih komplikacija. O operaciji se razmišlja ako upala krajnika utječe ne djetetov sluh ili disanje, ili se pojavljuje neuobičajeno često.

Znakovi i simptomi
Zbog upale djetetovi krajnici obično postanu vidljivo crveni i otečeni. Na inficiranim krajnicima mogu se primijetiti površine s bijelim iscjetkom poput bijelih točkica. Ponekad adenoidne vegetacije (treći krajnik) također mogu biti otečene, iako ih ne možemo vidjeti. To limfno je tkivo smješteno na stražnjem dijelu grla, iznad područja gdje se nalaze krajnici. Drugi znakovi i simptomi angine uključuju: - jaku bol u grlu i teško gutanje - glavobolju - povišenu temperaturu i drhtavicu - umor - bolne i povećane limfne čvorove na vratu

Uzroci
Krajnici su dio imunološkog sustava i pomažu kod zaštite od mikroorganizama koji mogu izazvati infekciju. Oni to čine tako da pohranjuju bijele krvne stanice koje gutaju bakterije i viruse kako oni ulaze kroz nos i usta. To dovodi do lagane infekcije u krajnicima. Infekcija tada potiče imunološki sustav na stvaranje antitijela protiv budućih infekcija. Ali krajnici ponekad mogu biti svladani od bakterijske ili virusne infekcije. Zbog toga oteknu i upale se. Beta-hemolitički streptokok odgovoran je za većinu slučajeva upale krajnika. Ali i mnogobrojni respiratorni virusi, uključujući Epstein-Barrov virus (EBV), koji uzrokuje mononukleozu, također mogu uzrokovati upalu.

Faktori rizika
Od angine obično obolijevaju djeca u dobi između 3 i 6 godina dok njihov imunološki sustav još nije u potpunosti uspostavljen. Rizik za dijete je još veći ako pohađa školu ili vrtić. Virusi i bakterije se razmnožavaju na mjestima na kojima su ljudi, a posebno djeca, u bliskom kontaktu nekoliko sati svaki dan. Izlaganje pasivnom pušenju također povećava djetetov rizik od upale krajnika kao i od drugih infekcija gornjih dišnih putova.

Kada treba potražiti liječnički savjet
Angina može dovesti do komplikacija ako se ne liječi. Nazovite liječnika ako dijete udovoljava jednom od sljedećih kriterija: - ima simptome angine koji traju dulje od 48 sati, posebno ako su popraćeni visokom temperaturom (39 °C ili višom kod djece), - već je bolovalo od angine, - ima grlobolju koja se pogoršava unatoč korištenju antibiotika, - bilo je izloženo gnojnoj upali grla. Odmah potražite liječničku pomoć ako dijete ima poteškoća kod disanja ili gutanja bilo čega, uključujući slinu. Također potražite hitnu liječničku pomoć ako se pojave novi znakovi ili simptomi kao što su jaka glavobolja, bolovi u prsnom košu, bolovi u zglobovima, osip ili povraćanje.

Pretrage i dijagnoza
Liječnik će vjerojatno dijagnosticirati anginu na osnovi fizikalnog pregleda i kulture brisa grla. Tijekom pregleda, liječnik će upotrijebiti spatulu za jezik kako bi dobro pogledao djetetove krajnike. Provjerit će da li postoji crvenilo i gnoj na krajnicima i stražnjoj strani djetetovog grla. U većini slučajeva, liječnik će također uzeti bris grla kako bi provjerio da li su prisutne bakterije. Kod ovog jednostavnog ispitivanja, sterilni štapić se protrlja po stražnjoj strani djetetovog grla kako bi se dobio uzorak izlučevina. Uzorak se zatim analizira u laboratoriju. Liječnik može odrediti liječenje na osnovi rezultata kulture brisa grla ili brzog ispitivanja na streptokoke koje se provodi u ordinaciji. To je ključni podatak jer virusne infekcije ne odgovaraju na liječenje antibioticima.

Komplikacije
Ponekad, otečeni krajnici ili adenoidne vegetacije ("treći krajnik") mogu zapriječiti djetetove dišne organe, otežavajući disanje.
Ako se ne liječi, angina može dovesti do nakupljanja gnoja (apscesa) između jednog krajnika i okolnih mekih tkiva (peritonzilarni apsces). Apsces može pokrivati velik dio mekog područja na stražnjoj strani nepca u djetetovim ustima (meko nepce). Ponekad oteklina može biti tako jaka da se nepce i jezik sastanu, priječeći protok zraka zbog čega disanje postane izuzetno teško. Ponekad, otečeni krajnici ili adenoidne vegetacije ("treći krajnik") mogu zapriječiti djetetove dišne organe, otežavajući disanje. Otečene adenoidne vegetacije, limfno tkivo smješteno na stražnjoj strani grla, iznad stražnjeg dijela mekog nepca, može također zatvoriti cijevi koje vode od djetetovog nosa do ušiju (Eustahijeve cijevi). To može dovesti do nakupljanja tekućine koje ponekad ima za posljedicu infekciju srednjeg uha, što može utjecati na djetetov sluh ili razvoj govora. U nekim slučajevima, povećane adenoidne vegetacije mogu čak izazvati hrkanje i utjecati na kvalitetu djetetovog sna. Neki sojevi streptokoknih bakterija koji izazivaju tonzilitis mogu također izazvati upalu bubrega ili reumatsku groznicu, upalu koja može zahvatiti srce, zglobove, živčani sustav i kožu. To je jedan od razloga zašto je tako važno da dijete u cijelosti iskoristi lijek koji je liječnik prepisao za bakterijsku infekciju.

Liječenje
Posljednjih godina liječenje angine se izmijenilo. Glavni naglasak više nije na kirurškom uklanjanju djetetovih krajnika (tonzilektomiji). Staro mišljenje da je većina djece kojima su uklonjeni krajnici manje osjetljiva na prehlade i druge respiratorne bolesti je samo to - staro mišljenje. Zapravo, slučaj može biti baš obrnut. Ipak, operacija može biti najbolje rješenje za neku djecu.

Lijekovi
Nažalost, za sada ne postoji nikakvo liječenje virusa koji uzrokuju upalu krajnika.
Upala krajnika koja je uzrokovana streptokoknom infekcijom obično se liječi antibioticima kao što je penicilin. Ponekad, posebno kod male djece koja imaju poteškoće kod gutanja, penicilin se daje injekcijom. Antibiotike obično treba uzimati barem 10 dana. Iako će se dijete vjerojatno osjećati bolje nakon jednog ili dva dana, važno je dovršiti u cijelosti liječenje antibioticima. Prekidanje liječenja potpomaže stvaranje sojeva bakterija koje su otporne na antibiotike. Pored toga, infekcija se može vratiti, uzrokujući potencijalno ozbiljne komplikacije. Nažalost, za sada ne postoji nikakvo liječenje virusa koji uzrokuju upalu krajnika. To znači da ćete se vi i vaše dijete morati usredotočiti na mjere olakšavanja bolesti sve dok virusna infekcija ne prođe svoj tijek. Može proći od 7 do 14 dana dok se dijete u potpunosti ne oporavi. Kirurško liječenje Ponekad, liječnik može preporučiti da se djetetovi krajnici, a možda i adenoidne vegetacije ("treći krajnik") uklone. Ovo rješenje se obično koristi samo kad upale krajnika utječu na djetetovo opće zdravlje ili ometaju disanje ili sluh. Tonzilektomija se obično provodi kao kratkotrajna operacija. To znači da će dijete moći ići kući drugi dan nakon što je izvršena operacija. Međutim, do potpunog oporavka može proći i do 2 tjedna. Nakon operacije, dijete može imati priličnu grlobolju. Također može imati i bolove u ušima. Potrebno je piti dosta tekućine sobne temperature. Korištenje ovlaživača koji proizvodi hladnu maglicu u djetetovoj sobi također može pomoći. Ali ne zaboravite čistiti ovlaživač svaki dan jer bakterije i plijesni izvrsno uspijevaju u nekim ovlaživačima. Tijekom prvog tjedna nakon operacije, nastojite držati dijete podalje od većih skupina ljudi i osoba koje bi mogle biti bolesne. Dijete je u to vrijeme osjetljivije na infekcije. Također, imajte na umu da uklanjanje krajnika i adenoidnih vegetacija može smanjiti infekcije grla, ali ih ne mora u potpunosti sprečavati.

Prevencija
Temeljito pranje ruku još je uvijek najbolji način sprečavanja svih vrsta infekcija. Zbog toga je važno redovno prati ruke i pokazati djeci kako se temeljito peru ruke. Koristite sapun i tekuću vodu. Ako je moguće, obrišite ruke ručnikom za jednokratnu upotrebu, kao što je papirnati ručnik. Zatvorite vodu koristeći papirnati ručnik. Nastojte odabrati vrtić u kojem se od djece zahtijeva da peru ruke nekoliko puta na dan, a ne samo prije jela. Provjerite da li su umivaonici dovoljno niski da ih djeca mogu dosegnuti. Pored toga, naučite djecu da pokrivaju usta kad kašlju ili kišu. I ako dijete ima tonzilitis, pazite da nitko drugi ne koristi njegovu čašu i pribor za jelo. Perite ih temeljito u vrućoj vodi sa sredstvom za pranje posuđa ili u stroju za pranje posuđa.

Kako si možete sami pomoći
Evo nekoliko prijedloga za olakšavanje simptoma upale krajnika. Mnogo se odmarajte. San pomaže tijelu u borbi protiv infekcije. Dijete treba ostati kod kuće dok u potpunosti ne prestane visoka temperatura i dok se ne osjeća bolje. Pijte mnogo mlake tekućine koje ublažavaju grlobolju. Juha i čaj su dobar izbor. Ispirite grlo toplom slanom vodom. Ako je dijete dovoljno veliko, ispiranje grla nekoliko puta dnevno može pomoći ublažiti bolove u grlu. Pomiješajte 1/2 do 1 čajnu žličicu kuhinjske soli u 2 dl tople (mlake) vode. Recite djetetu da ispljune tekućinu nakon ispiranja grla. Liječnik vam može preporučiti da djetetu date neki antipiretski lijek (paracetamol sirup npr. Plicet) kako bi smanjili temperaturu. Zbog opasnosti od Reyevog sindroma, bolesti koja može ugroziti život, nemojte davati acetilsalicilnu kiselinu djeci ispod 16 godina. Također budite pažljivi i s paracetamolom. Kako bi bili sigurni, nikad nemojte davati djetetu bilo koji lijek u većoj dozi od preporučene. Obratite se liječniku ili ljekarniku ako imate bilo kakvih pitanja.

Ne propustite