VODA U PLUĆIMA MOŽE BITI KOBNA, A OVO JE PRVI SIMPTOM: Ne igrajte se sa životom, AKO DOĐE DO OVOG GOTOVO JE!

Porodica i zdravlje
VODA U PLUĆIMA MOŽE BITI KOBNA, A OVO JE PRVI SIMPTOM: Ne igrajte se sa životom, AKO DOĐE DO OVOG GOTOVO JE!
.

Da vidimo, voda u plućima kako se liječi? Najprije se potvrđuje dijagnoza pomoću kliničke slike. Odmah se radi RTG grudnog koša na kome se vidi tečnost između tkiva. Rade se neke dodatne analize krvi da se utvrdi sa sigurnošću prava dijagnoza.

Radi se i EKG, jer edem pluća može ukazati na razvoj bolesti srca. Mjeri se krvni pritisak i sluša se rad pluća stetoskopom tokom disanja. Obavezni su i laboratorijski nalazi krvi, takođe se i iskašljani plućni sekret analizira radi preciznije dijagnoze.

Zbog toga je važno ako iskašljete nešto, sačuvati to npr. u maramici dok ne stigne hitna pomoć.
Za akutni edem pluća liječenje počinje odmah čim se za to ukaže prilika.

Oboljela osoba se postavlja u sjedeći položaj. Mjeri se stepen zasićenosti pluća i krvi kiseonikom. Daje mu se kiseonik, stavlja nosni kateter ili mehanički obezbjeđuje protok vazduha intubacijom.

Najpre se radi na tome da se smanji količina tečnosti iz pluća kako bi se olakšao njihov rad. Popravljaju rad srca i stabilizuju otkucaje, normalizuju krvni pritisak. Daju se inekcije za otklanjanje bola.

Kakav je tok liječenja kod plućnog edema

pluca

Kada se pojavi voda u plućima terapija zavisi i od toga kakav je krvni pritisak pacijenta. Kada je on visok daju se bronhodilatatori za proširivanje disajnih puteva (nitroglicerin, natrijumnitroprusid). Za nizak pritisak dopamin, a ako je isti normalan, ondah dobutamin.

Nitroglicerin kao i morfijum imaju vazodilatatorni efekat, te smanjuju otpor u arterijama. Morfijum ujedno smanjuje dotok krvi u srce iz tela, pa olakšava rad srčanog mišića. Pored toga ima i analgetsko dejstvo i opušta telo koje refleksno reaguje na teskobe sa disanjem grčem.

Daju se diuretici da bi telo pojačano izbacivalo vodu iz tela. Jedan od najčešćih diuretika koji se koristi je Lasiks. Pored toga, ovakve supstance su uglavnom i redovan deo terapija za povišen krvni pritisak.

Takođe se mora normalizovati srčani rad. Lekovima se smanjuje dotok krvi do srca kako bi se ono rasteretilo. Ako se utvrdi neko srčano oboljenje, ono se dalje mora lečiti čim se obolelom stanje stabilizuje. A ako je voda u plućima nastala od upale pluća, dobiju se antibiotici.

Prirodno lečenje vode u plućima
Za neke blaže početne stadijume kada se pojavi voda u plućima lečenje biljem daje rezultate.

Crni luk i belo vino

Očistite i iseckajte oko 300g crnog luka, potom prelijte suvim belim vinom sa oko 0,5 l. Treba da odstoji 8 dana, u dobro zatvorenoj tegli, uz povremenom mućkanje. Nakon tog perioda procedite smešu kroz gazu.
Tečnost koristite 4 puta dnevno po kašiku, najbolje pre obroka.

Čaj od peršunovog lista

Čaj koji je daje rezultate kod ovakvog zdravstvenog problema je sledeći.

Treba Vam:

50g peršunovog lišća,po 40g listova majorana i ženske bokvice,po 30g listova pelina i muške bokvice,po 20g korena zečijeg trna, stabljike timijana i stabljike komorača.
Priprema čaja je jednostavna, sve najpre dobro usitnite i pomešajte. U litru proključale vode ubacite 10g ove mešavine, pa poklopljeno kuvate oko jednog minuta. Kada se ohladi procedite čaj, pijte pre i posle svakog obroka po 1dl (tri puta dnevno).

Posle svih čajeva tog dana uzmite kašiku filtriranog maslinovog ulja.

Poželjno je i dva puta u toku dana između obroka, uzeti po kašiku meda i sveže isceđenog limunovog soka.

Inhaliranje crnim lukom daje rezultate
Ako primetite da se pojavljuje voda u plućima prirodni lek za ovo stanje može biti inhalacija lukom. Naročito ukoliko je edem uzrokovan infekcijom, crni luk se pokazao kao vrlo dobar.

Ovaj metod pomaže još kod bronhitisa, gripa, upale grla i sinusa. A najbolja prednost je što se koristi namirnica iz prirode koja nema nikakvih štetnih efekata na organizam. Nije baš prijatno, ali i te kako jeste delotvorno.

Kako se inhalirati?

Potrebno je samo u veću posudu sitno iseckati poveću glavicu luka. Onda se nagnite nad njom i pokrijte se peškirom preko glave. Zatvorenih očiju i otvorenih usta duboko udišite isparenja iz iseckanog luka. Ponavljajte proceduru tako ujutru i uveče.
Uz inhaliranje, držanje obloga može olakšati disanje i rasteretiti pluća. Po nekoliko puta dnevno na grudni koš stravite sunđeraste obloge natopljene toplom slanom vodom.

Nezaobilazni list kupusa

Za smanjenje bola, stavljajte listove svežeg kupusa koji su preliveni jabukovim sirćetom. Pa preko njih se stavlja tkanina koja je natopljena ugrejanim maslinovim uljem.

Mogu se držati i oblozi od mladog sira na leđa tri puta po tri sata. Sve dok se ne ublaži osećaj pritiska u grudnom delu.

Kako se još leči plućni edem?
Najpre, trebate smanjiti rizike za pojavu vode u plućima? Evo i nekoliko glavnih smernica.

Prvo i osnovno kontrolišite svoj krvni pritisak redovno.
Što se tiče ishrane koristite što više povrća i sezonskog voća. Konzumirajte hranu sa što je moguće manje soli i izbegavajte jake začine.
Održavajte svoju standardnu telesnu težinu, jer prekomerni višak kilograma sam po sebi narušava kondiciju i vitalnost organizma. Naravno u tu svrhu je važan i fizički aktivan način života. Stoga idite redovno u šetnje, vožnje biciklom i svakodnevno vežbajte.
Ako ste pušač ostavite cigarete, svedite upotrebu alkoholnih pića na minimum, a poželjno je skroz ostaviti piće.
Ukoliko koristite diuretike, kao sastavni deo terapije za snižavanje pritiska, konzumirajte hranu bogatu sadržajem magnezijuma i kalijuma. Zato kako bi ste nadomestili ove minerale u telu, koji se u velikoj meri izbacuju mokraćom. Njima su naročito bogate zelene lisnate biljke, kajsija i banane. Još krastavac, paradajz i celer imju u sebi mnogo kalijuma.
Kako sprečiti nakupljanja vode u plućima?
Nastojte uvrstiti u svoju ishranu namirnice koje pospešuju izbacivanje viška tečnosti iz tela. Da se ne bi pojavila voda u plućima narodni lek su tinkture, kapsule i čajevi od lipe, ruzmarina i belog luka. Oni će pomoći i boljoj funkciji srčanog mišića.

Važno je unostiti dovoljne količine vitamina B6 i B1, oni sprečavaju preterano zadržavanje tečnosti u telu. Ima ih najviše u integralnom pirinču i crvenom mesu.

Maslačak je bogat kalijumom pa smanjuje povišen pritisak jer neutrališe višak natrijuma u telu.

Kašičicu sušenog cveta, lista i korena prelijte šoljom vrele vode, pa ostavite desetak minuta. Procediti i piti tri puta na dan. Deluje kao diuretik.
U opšte poznate diuretike spada peršunov list.

Dve kašičice njegovog osušenog lišća prelitjte sa šoljom vode. Ostaviti deset minuta nek odstoji, pa procedite i pijte dnevno tri puta.
Kopriva je takođe jak diuretik, te sprečava zadržavanje tečnosti u telu. Isto kao i seme komorača pomoću kog se izlučuje natrijum i voda iz tela.

Potrebna je kašičica semenki na šolju vrele vode, a priprema se i koristi isto kao prethodni čajevi.
Za zdravlje pluća jako se dobro pokazao i podbel.

Šta je još važno znati za kraj?
Voda u plućima kod dece nije normalna pojava i na žalost može ukazivati na veoma teške bolesti poput limfoma. Ako dete otežano diše, odmah se obratite lekaru, kada je pneumonija u pitanju takođe je važno što pre otpočeti lečenje.

Plodova voda u plućima bebe nije baš tako retka pojava. Važno je ići dalje na snimanja i obaviti čak i intervencije ukoliko je potrebno. Desi se i prilikom porođaja ako se beba naguta vode. To se srećom stabilizuje i isčisti kroz par dana u inkubatoru. Bilo kako bilo, ukazatelj je na teža stanja. Nadamo se da je malo onih kojima se događaju ovakve komplikacije.

Smrtnost kod edema pluća je prilično visoka ako se ne reaguje blagovremeno. Ali je najčešće to usko povezano sa težim bolestima srca. Ako je voda u plućima rakom uzrokovana može se lečiti ali su to najteži oblici ovakvih bolesti.

Za ovu pojavu povećan rizik imaju osobe koje boluju od bilo koje bolesti srca. Posledice usled nelečenja edema pluća za vrlo kratko vreme mogu biti fatalne. Ako imate tegobe koje slute na ovu pojavu obavezno se pod hitno obratite lekaru!

Ne propustite