SVI SU NAVALILI DA PEKU AJVAR, ALI OVU TAJNU NIKO NE ZNA: Domaćica otkrila TAJNI SASTOJAK - ovako napravljen bude ZA PRSTE POLIZATI

Praktična žena
SVI SU NAVALILI DA PEKU AJVAR, ALI OVU TAJNU NIKO NE ZNA: Domaćica otkrila TAJNI SASTOJAK - ovako napravljen bude ZA PRSTE POLIZATI
.

Bez ajvara zima se mnogo teže podnosi, zato su ovdje recepti koji će vam pomoći da pripremite najukusniji bez obzira da li se radi o pečenim ili barenim paprikama.

Osnovno pravilo oko koga se domaćice slažu je da bez dobre paprike nema ni dobrog ajvara. Paprika mora da bude velika, crvena i mesnata.

ajvatr2

Vječita dilema oko koje se i dan danas ukrštaju gastronomska koplja, da li je bolji onaj od barenih ili pečenih paprika. Jasno je da će vam biti draži onaj ajvar koji ste jeli kada ste bili mali, zato što vam je taj ukus blizak, poznat, asocira vas mamu, baku, dom...

ajvaaar

Bilo kako bilo, sve domaćice se slažu da je ajvar od barenih paprika mnogo lakše napraviti. Cijeli proces kraće traje, paprike ne moraju da se ne ljušte, manje kaliraju, pa se samim tim dobija i veća količina ajvara. Ukus je dosta blaži, a ajvar je rjeđi i manje mastan. A evo i fenomenalog recepta.

Ajvar od barenih paprika

Potrebno je:

7 kg paprika, 3 l vode, 2 kašike sirćeta, ½ ulja, 250 g šećera, 250 g soli, bijeli luk po ukusu

ajvar

Priprema:

Papriku očistite od sjemenki, skinite peteljke i isijecite ih na komade. Vodu, sirće i so staviti da provri, pa dodajte paprike i barite ih dok ne omekšaju. Paprike sameljite na mašini za mljevenje mesa, pa ih propržite na ulju dok ne ispari sva tečnost. Na kraju dodajte sjeckani bijeli luk i napunite tegle.

A ako volite ajvar sa barenim paprikama i patldižanom, ovaj recept je provjereno dobar.

Ajvar od pečenih paprika je gušći, pikantniji i ima intenzivniji ukus. Njegova priprema je komplikovanija, jer podrazumijeva pečenje paprika i onaj dio koji svi najviše „vole“ – ljuštenje. Kada se samelje, satima se peče na mnogo ulja, pa je zato i dosta masniji.

ajvartegla

Ajvar od pečenih paprika

Potrebno je:

30 kg crvene mensate paprike, 1,5 l ulja, 200 g soli

Priprema:

Ispecite paprika najbolje na plotni šporeta na drva ili u rerni, pa ih stavite u šerpu i prekrijte providnom folijom da se potpare I ohladem kako biste ih lakše oljuštili. Oljuštite paprike, očistite ih od sjemenki I stavite u đevđir preko noći da se dobro ocijede. Sutradan ih sameljite u mašini za mljevenje mesa. Staviti veću šerpu na šporet da se malo zagrije, sipajte litar ulja, pa kada se zagrije, dodajte mljevenu papriku i so, promiješajte, pa pržite na laganoj vatri od dva ipo sata uz stalno miješanje. Pred kraj dodajte ostatak ulja i nastavite da miješate.

pindjur-sa-plavim-patlidzanom1

Ajvar je gotov kada kroz njega provučete kašiku, a iza nje ostaje bijeli trag.

NAPOMENA:

Tegle zagrijte u rerni, pa u zagrejane tegle sipajte vruć ajvar, odmah zatvoriti tegle i staviti u rernu na 100 stepeni oko sat vremena, isključite rernu, pa ga ostavite da se ohladi.

ajvar-1

Ne propustite