Putin stavlja tačku na rat u Nagorno-Karabahu?

Svijet
Putin stavlja tačku na rat u Nagorno-Karabahu?
.

Baku i Jerevan se međusobno optužuju za početak borbenih dejstava.

Na društvenim mrežama osvanuo je snimak službenih automobila ambasadora Azerbejdžana i Jermenije ispred ruskog ministarstva spoljnih poslova u Moskvi koji je pokrenuo lavinu komentara i spekulacije.

Još uvijek nema zvaničnih informacija, ali se spekuliše da su se ambasadori sukobljenih zemalja sastali na insistiranje ruskih zvaničnika.

Podsjetimo, situacija u Nagorno Karabahu eskalirala je krajem prošle sedmice. Baku i Jerevan se međusobno optužuju za početak borbenih dejstava.

Nagorno-Karabah

U Jermeniji je uvedeno ratno stanje, objavljena opšta mobilizacija i zabranjen izlazak iz zemlje muškarcima od 18 do 55 godina. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas.

Sukob u Nagorno-Karabahu započeo je u februaru 1988. godine, kada je ova autonomna oblast objavila otcjepljenje od Azerbejdžanske SSR. Poslije oružanog sukoba 1992-1994, Baku je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susjednih regiona.

Od 1992. godine vode se pregovori o mirnom rješavanju sukoba u okviru Minske grupe OEBS-a, na čijem su čelu tri kopredsjedavajuc´a - Rusija, SAD i Francuska. Azerbejdžan insistira na očuvanju svog teritorijalnog integriteta, a Jermenija štiti interese nepriznate republike, s obzirom da Nagorno-Karabah nije strana u pregovorima.

Izvor: Alo.rs

Ne propustite