BUBULJICE NA LICU OTKRIVAJU OD ČEGA BOLUJETE: Ako se pojave na OVOM MJESTU - hitno ljekaru

Kiosk
BUBULJICE NA LICU OTKRIVAJU OD ČEGA BOLUJETE: Ako se pojave na OVOM MJESTU - hitno ljekaru
.Bubuljice na vašem licu često ukazuju na mnogo teže probleme. Vjerovatno i vi dirate bubuljice bez obzira što znate da time oštećujete kožu i što tako možete prenijeti bakterije svuda po licu i tijelu. Međutim, bubuljice i akne nisu isto niti tako treba da se tretiraju.

Bubuljice na vašem licu često ukazuju na mnogo teže probleme. Vjerovatno i vi dirate bubuljice bez obzira što znate da time oštećujete kožu i što tako možete prenijeti bakterije svuda po licu i tijelu. Međutim, bubuljice i akne nisu isto niti tako treba da se tretiraju.

Ako patite od cističnih akni, najbolje bi bilo da posjetite dermatologa jer ćete kopanjem po licu, dekolteu ili leđima napraviti samo još veći haos.

1. Bubuljice na bradi

akne
Akne na ovom dijelu govore o hormonskim promjenama u tijelu, a kod žena mogu ukazivati i na početak ciklusa. Redukcija ishrane može pomoći. Odreći se masnih proizvoda, a umjesto toga ubaciti dosta proteinskih proizvoda.

 

2. Bubuljice na slijepoočnici

a1
Čest uzrok akni u ovom dijelu je kontakt sa proizvodima za kosu. Tretmane i šampone treba utrljavati u kosu, ali samo u vrhove. Osobe sa masnom kožom inače su skloni aknama, kada proizvodi i preparati dođu u kontakt sa masnoćom.

 

3. Bubuljice na uglovima usana

a2
Za ovo je kriva hrana koju jedete! Posebno kisele namirnice kao što su voćni sokovi i sirće. Čak i masna hrana! Ako imaju tendenciju da dobijate akne oko usta, nakon jela koristite krpu.

4. Bubuljice na obrazu

a3
Nemojte se rukama naslanjati na obraze. Osim toga, bakterije na mobilnom telefonu mogu biti krivci.

 

5. Bubuljice na nosu

a4
Ovdje je stres, najčešće, okidač! Stoga temeljno čišćenje kože od posebne je važnosti u stresnim vremenima. Nedostatak vitamina B može takođe biti uzrok nastajanja bubuljica na nosu.

 

6. Bubuljice na čelu

a6
Akne na čelu su posebno uporne! Razlog tome, u mnogim slučajevima, čini probavni sistem. Mnogo šećera i masti podstiče nastanak akni. Problemi sa bešikom, takođe mogu uticati na vašu kožu.

Uz ove jednostavne savjete ćete se možda zauvijek riješiti problema i prestati da posjećujete kozmetičare i dermatologe. Zapamtite da za svaki problem postoji rješenje.

a


Zona 1 & 2 - čelo: Probavni problemi
Jedite manje ''junk food-a'', smanjite količinu masnoća laganijom dijetom, pojačajte unos vode u organizam i ubacite svježe krastavce u ishranu.

Zona 3 - između obrva: Jetra
Smanjite unos alkohola, masne hrane i mliječnih proizvoda. Ovo je zona u kojoj se pojavljuju i alergije na hranu pa pazite na sastav onoga što jedete. Vježbajte do 30 minuta svaki dan i pobrinite se da dovoljno spavate jer se tada i vaša jetra odmara. Prazne i loše kalorije mogu imati štetan uticaj na raspoloženje

Zona 4 & 5 - oko očiju: Bubrezi
Bilo kakva pojava oko očiju, pa i tamni krugovi, ukazuju na dehidraciju. Pijte vodu!

Zona 6 - nos: Srce
Provjerite krvni pritisak i količinu vitamina B. Smanjite unos začinjene i gorke hrane i unos mesa. Pronađite način da smanjite holesterol konzumirajući orašaste plodove, avokado i ribu. Kako ovaj dio lica prirodno ima nešto šire pore, pazite da vašoj kozmetici nije istekao rok trajanja ili da začepljuje pore.

Zona 7 & 8 - uši: Bubrezi
Opet voda! Smanjite unos gaziranih pića, kafe i alkohola jer vode ka dehidraciji.

Zona 9 & 10 - obrazi: Disajni putevi
Pušite? Skloni ste alergijama? Ovo je problematično područje za obje stvari. Ako to nije slučaj, onda vodite računa da se tijelo ne pregrjeva, jedite hladniju hranu, smanjite unos šećera i udišite više svježeg vazduha. Izbacite meso, mliječne proizvode, alkohol, kofein i šećer, a u organizam unosite više povrća. Postoji još jedna bitna stvar o kojoj retko razmišljamo, a to su mobilni telefoni i jastučnice – neka budu čisti jer uzrokuju najviše akni na ovom području.

Zona 11 & 12 - oko usana: Hormoni
Ovo je dominantna zona za stres i hormonalne promjene. Iako se čini nemoguće uticati na to, ipak možete napraviti razliku tako što ćete imati kvalitetan san, unositi dovoljne količine tečnosti i jesti lisnato povrće koje održava kožu čistom. Po pravilu se ženske hormonalne akne pojavljuju tokom ovulacije.

Zona 13 - brada: Želudac
Pojačajte unos vlakana i pijte biljne čajeve kako bi vam se poboljšala probava.

Zona 14 - vrat: Bolest
Bubuljice na ovom području mogu biti znak da se tijelo bori s nekom bakterijom kako bi izbjeglo bolest.

Ne propustite