BEOGRADSKI POLITIČKI ANALITIČAR OHLADIO ČOVIĆA: "Pompeo stiže u Zagreb, ali Trump neće raspakivati Dejtonski sporazum…"

Aktuelno
BEOGRADSKI POLITIČKI ANALITIČAR OHLADIO ČOVIĆA: "Pompeo stiže u Zagreb, ali Trump neće raspakivati Dejtonski sporazum…"
,

Jedna od tema razgovora zvaničnika Hrvatske s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom, koji će tu zemlju posjetiti krajem sedmice, bit će i zapadni Balkan, s posebnim naglaskom na BiH.

Primjetno pojačano prisustvo američkih zvaničnika i aktuelna politička situacija u regionu podgrijali su pitanja javnosti da li se na ovim prostorima spremaju nove geopolitičke igre i da li se intervencionizmom pokušavaju ponovo prekrajati granice.

Nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma u Bijeloj kući između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdullaha Hotija, američki predsjednik Donald Trump najavio je jačer, prije svega ekonomsko, prisustvo SAD-a u regionu. Nedugo poslije, Beograd i Prištinu je posjetio Trumpov predstavnik Richard Grenell, a na razgovore u Zagreb stiže Mike Pompeo.

Poslije godina zanemarivanja, veće interesovanje SAD-a za ovaj prostor je primjetno, a nameću se pitanja zašto se o BiH priča u Zagrebu i zašto je Amerika, blago rečeno, preotela Evropskoj uniji pregovore Beograda i Prištine. Poznavaoci međunarodnih odnosa kažu da nema razloga za brigu, jer aktuelna administracija nema namjeru da mijenja prošlost ili utječe na političke i druge procese na zapadnom Balkanu.

Politički analitičar Srđa Trifković kaže da aktuelna američka administracija nema želju da prepakuje Dejtonski sporazum.

Komentarišući obnovu prisustva SAD-a u regionu, on kaže da za Donalda Trumpa zapadni Balkan služi samo u funkciji osiguravanja izborne pobjede, što je vidljivo i po Vašingtonskom sporazumu koji nema nikakve veze s kosovskim pitanjem, već je riječ o aktu koji je prepun jednostranih odluka Donalda Trumpa.

- I tim sporazumom on je želio da privoli izraelske glasače. Priča o BiH ne može da se spakuje u neki paket za američko izborno tržište, gde će većina birača glasati na osnovu ekonomskih parametara. Njima je spoljna politika nebitna, a naročito nerešena pitanja u BiH - kazao je Trifković.

Ne propustite