OBRTITE PAŽNJU VEČERAS, UKOLIKO VAŠ MUŠKARAC PRIJE SPAVANJA URADI OVO IZGUBILI STE GA: Samo ovako ćete učvrstiti vaš odnos

Kiosk
OBRTITE PAŽNJU VEČERAS, UKOLIKO VAŠ MUŠKARAC PRIJE SPAVANJA URADI OVO IZGUBILI STE GA: Samo ovako ćete učvrstiti vaš odnos
.

Od izuzetnog je značaja provesti malo vremena sa partnerom ili partnerkom prije spavanja. Nije bitno koliko ćete vremena provesti zajedno – sat ili nekoliko minuta. Ukoliko ste tu samo vas dvoje i uživate jedno u drugom, pričate i pokazujete ljubav, to je sve što Vam je potrebno.

zena-spavanje-810x405

Prebacite telefone na tihi režim rada i sklonite ih

Zavisnost od društvenih mreža suzbija stvaranje hormona oksitocina (hormona ljubavi) u našim telima. Ovaj hormon je dakle odgovoran za intimu. Psihoterapeut Carol Cares nas savetuje da se držimo jednostavnog pravila: isključite telefone ili ih jednostavno sklonite dalje od sebe tačno u 9 sati uveče.

Zaboravite na posao

Potrudite se da zaboravite na posao i prestanite da proveravate Vaš poslovni imejl onda kada ste u krevetu. Mnogo je bolje provoditi vreme zajedno i doći do preko potrebnog odmora kako biste sutra bili produktivni na poslu. Šaputanje na jastuku povezuje parove emotivno, pomaže Vam da zaboravite na probleme i čini da se osećate opuštenije.

Izbegavajte pričanje o poslu, finansijskim mukama ili bilo čemu drugom što bi partnera(ku) moglo zabrinuti.

Polazite na počinak u isto vreme kad i druga osoba

Mnogi parovi se ne vide po celi dan i imaju naviku da ležu u krevetu u različito vreme. Prema psihologu Curtu Smithu, srećni parovi peru zube zajedno i potom i odlaze u krevet u isto vreme. Ovo im pomaže da očuvaju toplinu i intimu u svom odnosu.

Držite se rutine

Pridržavanjem iste rutine polaska u krevet svakog dana pomažete sebi da bolje spavate. Dok prati poznatu ruinu, Vaš mozak prima određene signale kako se vreme za spavanje bude bližilo i oni će upravo biti ti koji će pripremiti Vaše telo za san. Ukoliko se pridržavate iste rutine kao i Vaš partner i to će vašu vezu učiniti intimnijom i snažnijom.

Povedite razgovore „od srca srcu“

Oboje obratite pažnju na osećanja druge osobe. Ne morate deliti savete ili nalaziti momentalna rešenja za probleme. Ponekad jednostavno samo popričajte, jer opušten razgovor sa partnerom pojačava osećaj brižnosti i podrške koji oboje osećate.

Psiholog Ryan Howes predlaže da nekoliko momenata pre nego što zaspite iskažete pozitivna osećanja partneru. Ovo će Vam pomoći da završite dan u pozitivnom duhu i učiniće da spavate bolje. To takođe ima i pozitivan uticaj na sveukupno raspoloženje.

Pokušajte da zaboravite sve što se desilo tog dana i ostavite sve Vaše probleme i brige ispred vrata spavaće sobe. Recite partneru ili partnerki koliko ga/je volite. Vrlo je bitno biti ozbiljan i iskren onda kada se izražavaju osećanja.

Ne svađajte se i ne započinjete žučne rasprave u krevetu

Curt Smith podseća da se potrudite da se ne upuštate u žučne rasprave pred polazak na spavanje. Svađanje nikada neće pomoći u rešavanju problema. Povrh toga, biće Vam teže da zaspite i osećaćete se vrlo depresivno narednog dana.

Nemojte dopustiti da vam se u spavaću sobu uvuku i deca

Prema psihologu Michael Viner-Davisu jedini izuzetak kada bi trebalo dopustiti detetu da spava sa Vama u krevetu je onda kada ono ima noćne more. U svim drugim slučajevima, Vaša spavaća soba bi trebala da bude Vaš privatan prostor. Vi morate očuvati taj prostor za vas dvoje kako biste očuvali i svoju intimu.

Nemojte deliti krevet ni sa ljubimcima

Kako to prijavljuje jedno od istraživanja Univerziteta Kanzas, 63% ljudi koji spavaju sa svojim ljubimcima ne spava dovoljno dobro. Vaš ljubimac ne može spavati celu noć u kontinuitetu i često će Vam remetiti san.

Ne pijte alkohol i ne pušite

Mnogi parovi uživaju u čaši vina pre polaska u krevet kako bi time postigli romantičniju atmosferu. Međutim, dok Vaše telo bude razgrađivalo alkohol, period oporavka koji pripada snu se skraćuje. Zbog toga ćete biti umorni, neskoncentrisani i vrlo lako razdražljivi onda kada se probudite u jutarnjim časovima.

Alkohol takođe povećava šanse i da ćete hrkati, a nikotine iz cigareta je taj koji povećava šansu za pojavu insomnije.

Izmasirajte jedno drugo

Specijalisti sa Nacionalnog instituta za spavanje potvrđuju da blaga i opuštajuća masaža pre polaska u krevet poboljšava kvalitet Vašeg sna, smanjuje anksioznost i da tako zbližava parove.

Ne zaboravite na poljupce i zagrljaje

Nemojte zaboraviti da poljubite partnera ili partnerku pre nego što pođete na spavanje ili da se mazite nekoliko minuta onda kada se već nađete u krevetu. Ovo je vrlo opuštajuće i pobuđuje pozitivne emocije. Psiholozi su uvereni da u činjenicu da ukoliko se grlite dok padate u san, vaša veza nije u nevolji.

Novi.ba/Dormeo

 

Ne propustite