NAPETOST RASTE, informacije pristižu: Sukob prijeti da se proširi i van granica regiona!

Aktuelno
NAPETOST RASTE, informacije pristižu: Sukob prijeti da se proširi i van granica regiona!
.

Vlada Jermenije proglasila je ratno stanje i opštu mobilizaciju

Vlada Jermenije proglasila je ratno stanje zbog eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu. Premijer Jermenije Nikol Pašinjan kaže da su borbena dejstva Azerbejdžana provokacija, a predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev tvrdi pak da su jermenske snage otvorile vatru i to takođe naziva provokacijom. Moskva poziva na hitnu obustavu sukoba.

Azerbejdžan predložio jermenskom garnizonu u Karabahu da položi oružje

Azerbejdžanska strana ponudila je vojnom rukovodstvu jermenskog garnizona u selu Agdere na kontakt liniji u Karabahu da položi oružje i preda se, saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

„Kako u potpunosti ne bismo uništili garnizon jermenskih oružanih snaga smještenih u selu Agdere, u cilju izbjegavanja povećanja ratnih gubitaka, vojna komanda Azerbejdžana predložila je jermenskoj komandi da ne pruža otpor u tom pravcu, položi oružje i preda se“, ističe se u saopštenju.

Takođe se dodaje da komanda azerbejdžanske armije da će se prema ratnim zarobljenicima i civilnim taocima postupati u skladu sa zahtjevima Ženevske konvencije i drugim normama međunarodnog prava.

„Ukoliko se pokaže otpor, neutralisaćemo svakog naoružanog čovjeka“, ističe se u saopštenju Ministarstva odbrane.

EU pozvala na momentalni prekid vatre

Šef diplomatije EU Žosep Borel pozvao je u ime EU na trenutni prekid neprijateljstava u Nagorno Karabah zoni sukoba.

”Evropska unija poziva na trenutni prekid neprijateljstava, deeskalaciju i strogo poštovanje prekida vatre”, kaže Borel.

U saopštenju Evropske službe za spoljne poslove Žosep Borel sa žaljenjem konstatuje da su borbe koje su izbile danas duž linije konflikta u zoni sukoba Nagorno Karabah uzorkovale vojne i civilne žrtve.

”Hitno je potreban bezuslovni povratak pregovorima o rješavanju sukoba u Nagorno Karabahu pod pokroviteljstvom grupe kopredsedavajućih OEBS-a ”, zakljuuje Borel u pisanom saopštenju.

Ne propustite