PROGLAŠENO RATNO STANJE, a sad stigle najnovije vijesti: EVO KOLIKO SE DOBROVOLJACA PRIJAVILO

Svijet
PROGLAŠENO RATNO STANJE, a sad stigle najnovije vijesti: EVO KOLIKO SE DOBROVOLJACA PRIJAVILO
.

Vlada Jermenije proglasila je ratno stanje zbog eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu.

- Odlukom Vlade u Republici Jermeniji proglašeno je ratno stanje i opšta mobilizacija. Odluka stupa na snagu od momenta objavljivanja. Svi da se jave u svoje vojne odsjeke. Za domovinu! Za pobedu - napisao je na Fejsbuku premijer Nikol Pašinjan.

I lider Nagorno-Karabaha Araik Artjunjan proglasio je ratno stanje i objavio opštu mobilizaciju za sve starije od 18 godina. To je saopštio njegov portparol Vagram Pogosjan na svom Fejsbuk nalogu.

- Imajući u vidu situaciju sazvana je vanredna sjednica parlamenta. Obraćajući se poslanicima proglasio sam ratno stanje i opštu mobilizaciju - saopštio je lider nepriznate države.

Artjunjan je rekao da u Nagorno-Karabahu nikad nisu bili pristalice rata, ali da su za njega spremni.

- Nema nikog ko više od nas voli mir. Mi nismo željeli rat, on nam je nametnut i mi smo dužni da branimo otadžbinu i svoje porodice. Za humanitarnu katastrofu koja preti regionu biće odgovoran lično predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev - rekao je Arutjunjan.

Ministarstvo odbrane Jermenije objavilo je u međuvremenu da se građani Jermenije masovno javljaju u svoje vojne odsjeke kako bi kao dobrovoljci otišli u Nagorno-Karabah.

Prema izvorima jermenskog Sputnjika širom zemlje u vojne odsjeke javilo se čak 10.000 ljudi!

- Ministarstvo odbrane Jermenije visoko cijeni spremnost sugrađana, ali saopštava da u ovom trenutku nema potrebe za angažovanjem dobrovoljaca. Ako to bude potrebno Ministarstvo će izaći sa specijalnim saopštenjem - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan napisala je na Fejsbuku da je azerbejdžanska provokacija isplanirana ranije i da niz okolnosti ukazuje na to.

- Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da je počelo "kontraofanzivu" što pokazuje da su borbena dejstva planirana ranije. Svaki vojnik, koji ima elementarno znanje, reći će da priprema kontraofanzive traje nedeljama - rekla je Stepanjan.

( Srbija Danas/Informer)

Ne propustite