Sukob Azerbejdžana i Armenije zbog regije Nagorno-Karabah, među ubijenima ima civila

Svijet
Sukob  Azerbejdžana i Armenije zbog regije Nagorno-Karabah, među ubijenima ima civila
Premijer Armenije Nikol Pashinyan rekao je da su oružane snage Azerbejdžana pokrenule ofanzivu u pravcu regije Nagorno-Karabah.

Premijer Armenije Nikol Pashinyan rekao je da su oružane snage Azerbejdžana pokrenule ofanzivu u pravcu regije Nagorno-Karabah, piše Klix.ba

Glasnogovrnik ministarstva odbrane Armenije je saopćio da su dva helikoptera i tri bespilotne letjelice azerbejdžanskih oružanih snaga pogođeni tokom sukoba u Karabahu, javlja TASS.

Azerbejdžan je, s druge strane, saopćio da usljed armenskih napada ima ubijenih i ranjenih civila. Zbog toga su oružane snage ove zemlje odlučile da otpočnu kontraofanzivu duž cijele linije fronta.

Sukob između Armenije i Azerbejdžana počeo je početkom 90-tih godina prošlog vijeka, nakon što je Armenija okupirala azerbejdžanski Nagorno-Karabah i još sedam susjednih azerbejdžanskih regija.

Obje zemlje bile su dio SSSR-a prije njegovog raspada 1991. Više od tri decenije traje politička i vojna borba oko Nagorno-Karabaha, međunarodno priznatog teritorija Azerbejdžana, ali pod nadzorom etničkih Armenaca.

Dugotrajni sukob ponovno se razbuktao posljednjih mjeseci.

Ne propustite