ŽENA IZ NIŠA OVOM SLIKOM ODUŠEVILA SVE DOMAĆICE: Zbog OVOG TRIKA zimnica je bila spremna dok si trepnuo!

Praktična žena
ŽENA IZ NIŠA OVOM SLIKOM ODUŠEVILA SVE DOMAĆICE: Zbog OVOG TRIKA zimnica je bila spremna dok si trepnuo!
.

Suzana Golubović je blogerica iz Niša koja je ovim trikom za brzu i laku pripremu zimnice oduševila je sve domaćice na Instagramu. 

Ona svom Instagram profilu svakodnevno dijeli recepet i savjete. 

zimnica1

Trik koji je podijelila, a koji je oduševio ljude, pokazuje kako istovremeno peći paprike i kuhati džem i uštedjeti tako vrijeme koje je potrebno izdvojiti da bi se spremila zimnica.

zimnica2

 

(Foto: Instagram)

Dva u jedan, što kaže Suzana, a ova caka, iako jednostavna, izazvala je čisto oduševljenje budući da bi je se stvarno rijetko ko sjetio.

SJAJAN SAVJET ZA SVE DOMAĆICE: Kako da pravilno zamrznete boraniju?

Njen post izazvao je lavinu komentara, žene su i više nego oduševljene. 

 

Ajvar je nezaobilazni dio svake zimnice. Ovaj recept za ukusni makedonski ajvar morate da imate u svojoj bilježnici. 

Sastojci: 

10 kg crvene paprike
3 velika plava patlidžana
5 dcl ulja
so (po želji) 
1 velika kašika šećera

Postupak:

Papriku ispecite u rerni i odmah nakon pečenja je stavite u plastične vrećice na par minuta kako bi omekšala (što će olakšati guljenje kore). Kad se malo ohladi svaku papriku ogulite i očistite od sjemenki, te ih složite u veliku cediljku ili mrežastu kompaktnu podlogu izdignutu od površine kako bi se što bolje iscijedile (najmanje su potrebna 3 sata za cijeđenje).

Patlidžane pecite u rerni, potom ih na isti način kao paprike zadržite kratko u vrećici i potom ogulite, te ostavite da se cijede. Iscijeđene paprike i patlidžae sameljite ručnim aparatom za mljevenje mesa, te sve prebacite u veliki lonac i stavite na laganu vatru.

ajvar-sa-pantom

Tokom kuhanja smjesu je potrebno neprestano miješati, a ulje postepeno dolivajte po 1 dcl svakih 20 minuta, miješajte neprestano jer ulje ne smije izbiti na površinu. Način na koji je najlakše provjeriti da li je ajvar gotov je prelaz drvenom kašikom po dnu lonca nakon čega se treba stvoriti put od kašike, odnosno videti dno lonca. So i šećer dodajte na samom kraju, odnosno posljednjih 20 minuta kuhanja, piše zadovoljna.hr.

ZIMNICA GOTOVA U TRENU, DOMAĆICE OTKRILE TRIK: Kako ukiseliti krastavce za samo dva dana!

U međuvremenu dok se ajvar kuha, potrebno je pripremiti tegle. Čiste tegle zagrijte u rerni na 50 stepeni i u njih prespite ajvar dok je još topao. Na vrh svake napunjene tegle stavite malo ulja i zatvorite poklopcem, te posložite u kutiju i prekrijte sa stoljnjakom i ćebetom. Ostavite ih prekrivene da se postepeno hlade 24 sata, te ih potom sklonite na hladno i mračno mjesto.

Kada ste već došli u situaciju da oljutite ruke, znajte da vam obično pranje sapunom uopšte neće pomoći. Prije nego što ih nasapunjate i stavite pod vodu, šake prvo namažite jestivim uljem ili puterom, pa onda svojski operite sapunom.

362167-paprika01-stock-shutterstock-ff

A ako ste se prije toga zeznuli i tako ljutim rukama dirnuli oči, spas potražite u ledenim oblogama.

Sad kad znamo kako da uklonimo ljutinu s ruku, nije loše ni da se podsjetimo kako možemo da uklonimo ljutinu i iz usta, ukoliko smo pretjerali sa ljutom paprikom. Mnogi automatski posegnu za vodom, a ona će zapravo samo pogoršati situaciju.

Umjesto vode, bolje sažvaćite komad hljeba.

A ovo su još neke namirnice koje pomažu.

Mliječni proizvodi: Mlijeko, pavlaka, sir pomažu u neutralisanju kapsacina, materije koja je zaslužna za osjećaj ljutine u paprikama.

Jestivo ulje: Stavite kašiku ulja u usta, promućkajte i ispljunite. U slučaju da vam je ovo mučno probajte sa medom ili kikiriki puterom.

limun4

Kisela hrana: Limun, paradajz, limeta takođe pomažu u neutralisanju kapsacina iz usta.

Skrobna hrana: Riža, hljeb, krompir ponašaju se poput sunđera i upijaju višak kapsacina. Ako se odlučite na ovaj izbor treba da znate da njime nećete neutralisati ljutinu nego spriječiti da stvar postane još gora.

 

 

 

Ne propustite