Stručnjaci upozorili: Ovo se mora dodati na popis simptoma Covida-19

Zanimljivosti
Stručnjaci upozorili: Ovo se mora dodati na popis simptoma Covida-19
.

Čak u 21 posto slučajeva to je bio jedini simptom koronavirusa

Kožni osip može biti pouzdaniji simptom koronavirusa nego groznica ili kašalj, osobito kod djece, upozorili su istraživači. Stručnjaci iz King’s Collegea u Londonu, koji upravljaju aplikacijom Covid Symptom Tracker, inzistiraju na tome da se osip doda na službeni popis simptoma Covida-19 i identificirali su osam različitih vrsta.

Do toga je došlo nakon što je zabilježen porast broja korisnika aplikacija koji prijavljuju promjene na koži, a devet posto onih koji su pozitivni na testu imalo je osipe na tijelu te nožnim ili prstima na nogama.

Podaci također sugeriraju da su osipi dvostruko češći kod djece nego kod odraslih i mogu se pojaviti prije, tijekom i nakon drugih simptoma virusa – ponekad u razmacima od nekoliko tjedana, prenosi Mirror.

Čak u 21 posto slučajeva osip je bio jedini simptom koronavirusa. Radeći zajedno s Britanskim udruženjem dermatologa, znanstvenici iz KCL-a sastavili su galeriju od 400 slika nakon što su primili tisuće primjera osipa.

jdbdenyw

foto: CovidSkinSigns.com

Osam kategorija osipa

1. urtikarije – izbočene kvrge koje svrbe na bilo kojemu dijelu tijela;

2. osip tipa vodenih kozica – obično se pojavljuje na laktovima i koljenima, kao i na stražnjim dijelovima ruku i stopala;

3. Covid prsti – sastoje se od crvenkastih ili purpurnih kvrga na prstima ruku i nogu koje mogu biti vrlo bolne;

4. Pityriasis rosea – akutna erupcija koja može biti sezonskoga, a možda i virusnoga podrijetla (više ljudi prijavilo je da je ima tijekom pandemije);

5. ekcem na vratu i prsima – često je ružičaste boje i svrbi;

6. upaljene usne – upala može biti iznutra ili izvana, a usne mogu biti suhe i ljuskave;

7. purpurni osip –  karakteriziran tamnocrvenim ili purpurnim mrljama koje izgledaju poput modrica;

8. Exanthem – simetričan osip u vidu crvenkastih mrlja ili kvrga, obično popraćen virusnom bolešću.

Jedno od šestero djece ima osip

Valja napomenuti kako je isti tim stručnjaka prethodno bio uspješan u nagovaranju vlade da doda gubitak okusa i mirisa na popis simptoma koronavirusne bolesti.

“Naše istraživanje pokazuje da osip može bolje predvidjeti Covid-19 nego vrućica i kašalj, osobito kod djece”, rekla je dermatologinja Veronique Bataille, koja je vodila ovo istraživanje. “Otkrili smo da jedno od šestero djece dobije osip bez ikakvih drugih klasičnih simptoma.”

“Za većinu osipi uslijed Covida-19 traju nekoliko tjedana i na kraju nestanu. U nekim slučajevima mogu biti potrebni lijekovi ako osip jako svrbi”, objasnila je Bataille.

(Net.hr)

U međuvremenu, epidemiolog KCL-a, profesor Tim Spector kazao je da su zahvaljujući milijunima korisnika aplikacije Covid Symptom Tracker, on i njegov tim uspjeli “potvrditi vezu između osipa na koži i drugih simptoma Covida-19”.

Spector je zaključio kako će dodavanje kožnih osipa na popis simtpoma koronavirusne bolesti “smanjiti broj infekcija i spasiti živote”.

Ne propustite