DENIS ZVIZDIĆ: Delistirao sam se zbog Sebije Izetbegović

Aktuelno
DENIS ZVIZDIĆ: Delistirao sam se zbog Sebije Izetbegović
Denis Zvizdić kazao je gostujući u emisiji "Dan uživo" kako ne zna da li bi se na isti način ponašao kada bi mu se ponovila situacija kada je, kao nominovani za kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH, s čak 96 kandidatura morao sam sebe da skine s liste jer je "prvi put vještački kreiran proces konvencije" na kojoj se, podsjetimo, kao nominovana pojavila i supruga Bakira Izetbegovića, direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

Denis Zvizdić kazao je gostujući u emisiji "Dan uživo" kako ne zna da li bi se na isti način ponašao kada bi mu se ponovila situacija kada je, kao nominovani za kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH, s čak 96 kandidatura morao sam sebe da skine s liste jer je "prvi put vještački kreiran proces konvencije" na kojoj se, podsjetimo, kao nominovana pojavila i supruga Bakira Izetbegovića, direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

"Prilikom prošle kandidature imao sam najveći broj nominacija. Nisam odustao, ja sam se delistirao s liste jer se nije do kraja ispoštovao princip da onaj ko dobije više od 50 posto kandidatura s terena bude automatski kandidat. Ja sam imao 96 ili 97 kandidatura, došlo je do devijacija. Vještački je kreiran proces konvencije i prvi put je biran kandidat za člana Predsjedništva na taj način. Onda se supruga Izetbegovića pojavila za kandidatkinju i nisam želio ulaziti u takav takmičarski odnos i delistirao sam se. Ostao sam smiren i fokusirao se na jedinstvo i jačanje SDA. Svoja lična nezadovoljstva sam stavio u stranu i na prvo mjesto stavio stranku i njen uspjeh na izborima. Da li bih se isto ponašao u novoj situaciji, nisam siguran", rekao je Zvizdić.

Istakao je kako je objasnio stranci svoje razloge za delistiranje te da je bio veći broj članova koji su rekli da ne odustaje.

Na pitanje da li se vidi na čelu SDA, kazao je kako je prerano za bilo kakve projekcije jer je Izetbegović nedavno izabran aklmacijom.

Komentirajući sjednice Predsjedništva BIH, Zvizdić je rekao kako je riječ "o igrokazu Dodika koji ima za cilj da hegemonizira svoje biračko tijelo u RS, da se pokaže najvažnijim zaštitnikom sprskog naroda i pošalje pomirljive poruke prema SAD-u u nastojanju da poboljša svoj status".

"Odgovor s druge strane je bila sjednica o priznanju Kosova, koja je unaprijed bila osuđena na glasanje kakvo smo imali i imamo situaciju da to neće biti prihvaćeno i da će biti održana posebna sjednica NSRS na kojoj će Dodik cijeli dan govoriti o zaštiti srpskog interesa. Ne mislim da to donosi korist BiH niti poboljšava stanje građanima, ima važnijih tema koje su važnije za status BiH i njen međunarodni ugled. Mislim da takve neproduktivne sjednice treba staviti u drugi plan, a u prvi plan pitanja koja su aktuelna u ovom trenutku za sve građane - pandemije, ekonomski razvoj i euroatlantski put BiH", rekao je Zvizdić.

Za posjetu Aleksandra Vučića Donaldu Trumpu kazao je kako "svako povezivanje djelovanja sa Zapadom koje pokaže Srbija treba pozdraviti jer je čitav naš region usmjeren ka Evropi i euroatlantskim integracijama, što znači smanjivanje utjecaja drugih sila s Istoka".

"Ovakvo povezivanje Srbije sa SAD-om, u kojima je evidentno da SAD ostvaruju daleko veći i dominantan utjecaj u Srbiji u odnosu na ranije periode, je pohvalno", rekao je Zvizdić.

Istakao je i kako BiH treba da bude "oslonjena na SAD jer su one pravi prijatelj BiH".

"BiH je jedan od najuspješnijih projekata SAD-a u ovom dijelu svijeta, najbolje razumiju odnose unutar, zalaže se za multietničko društvo što je suštinska bit BiH, poslije razaranja i genocida šta bi se desilo da nije došlo do angažmana SAD-a", kazao je Zvizdić.

Govoreći o radu Parlamenta BiH i Vijeća ministara BiH, kazao je kako je sadšnji saziv Vijeća minsitara uputio za osam mjeseci samo tri zakona, za razliku od prošlog saziva kojim je on predsjedavao, a koji je za isti period uputio 30 zakona.

"Riječ je o politikama koje su kandidovale ljude na tim mjestima i ne dozvoljavju da BiH funkcioniše u punom kapacitetu. HDZ ima vrlo sličan stav sa SDA kada je riječ o kreiranju zakona koji unaprjeđuju procese u BiH, ali ovdje je riječ o politici koja dominantno dolazi od stranaka iz RS koji žele predstaviti BiH kao nefunkcionalnu državu", rekao je Zvizdić.

Za Dodikovu posjetu Zagrebu kazao je kako je to "nedopustiv gaf predsjednika Milanovića koji nije naučio ništa o BiH".

"Riječ je o političkom diplomatskom gafu, krajnje nekorektnom prema BiH. Mi nećemo pristati, SDA, na saradnju u regionu po sistemu plemenskih poglavica kako to zagovara i gospodin Vučić koji uvijek govori o saradnji Srba i Bošnjaka, a ne Srbije i BiH ili kao sada to traži Milanović da mu predsjednici stranaka s dominantnom hrvatskom, bošnjačkom i srpskom većinom dolaze na sastanke", kazao je.

Naglasio je kako je izvještaj SOA-e nekorektan i zlonamjeran, te kako OSA BiH "treba izraditi izvještaj o tome šta se dešava u susjednim zemljama, o tendencijama i kakve posljedice može imati".

Kada je riječ o izborima u Mostaru, kazao je kako će nakon izbora pozvati SDP na korektnu saradnju, te da očekuju pobjedu "promostarske liste".

Ne propustite