Čerkez: Bolja epidemiološka situacija u KS uspjeh struke i poštivanje mjera

Bosna i Hercegovina
Čerkez: Bolja epidemiološka situacija u KS uspjeh struke i poštivanje mjera
.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Federacije BiH Goran Čerkez izjavio je da je poboljšanje epidemiološke situacije uzrokovane koronavirusom u Kantonu Sarajevo za pohvalu te istaknuo da je to uspjeh struke i dobre koordinacije nadležnih organa, ali i poštivanja propisanih mjera.

Na sastanku koji je inicirao premijer Kantona Sarajevo  Mario Nenadić, razmijenjene su informacije o aktuelnoj situaciji u Kantonu, kao i mjerama koje poduzimaju i planiraju  Federacija BiH i Kanton Sarajevo da bi se što spremnije dočekala jesen koja, po mišljenju struke, nosi nove epidemiološke rizike u Kantonu i šire.

Generalni je stav da je situacija u KS trenutno zadovoljavajuća te da ne zahtijeva uvođenje restriktivnijih mjera.

-Ako uzmemo u obzir broj oboljelih, koji smo imali u prethodnom periodu u Kantonu Sarajevo, u kratkom periodu došlo je do značajnog poboljšanja stanja koje je sad zadovoljavajuće i možemo reći iznad očekivanog. To je uspjeh struke, rada zdravstvenih profesionalaca, epidemiologa i onih na klinici koji su liječili, ali i agilnosti odnosno spremnosti Vlade KS da prati, nadzire i angažira sve nadležne organe i raspoložive kapacitete da bi se te propisane mjere implementirale i poštovale.

Očigledna je dobra saradnja Zavoda za javno zdravstvo KS i Ministarstva zdravstva koji su napravili dobar model koji daje rezultate u ovoj fazi. Voljeli bismo da imamo više takvih primjera kao što je Kanton Sarajevo - istakao je Čerkez.

Teme razgovora bile su i organizacija i tok nastavnog procesa u obrazovnim ustanovama, rad vrtića i organizacija prihvata djece u jaslicama u situaciji epidemije.

Model kombiniranog nastavnog procesa u školama Kantona Sarajevo implementira se bez problema, uz poštivanje svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Stanje u obrazovnim, kao i predškolskim ustanovama se prati kontinuirano te se, uz konsultacije s Kriznim štabom KS i ustanovama, razmatraju dalji koraci i mogući modeli djelovanja u najboljem interesu djece.

Po mišljenju Čerkeza, riječ je o dobrim modelima organizacije i rada, uključujući i plan organizacije online nastave na visokoškolskim ustanovama za koji je mišljenje dala struka, nakon procjena rizika.

Premijer Nenadić i v.d. ministar zdravstva KS Draško Jeličić  obavijestili su predstavnika Kriznog štaba FBiH Čerkeza da je Kanton Sarajevo objedinio potrebe svih javnozdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo i na temelju takvih specifikacija naručio neophodnu medicinsku i zaštitnu opremu potrebnu za borbu protiv koronavirusa.

Pri tome Kanton je sačuvao najveći dio odobrenih sredstava za nabavku opreme što je ohrabrenje i garancija da i dodatne neophodne nabavke za predmetna pitanja neće biti upitne na nivou Kantona Sarajevo.

Razmijenjene su informacije o nabavci neophodnih testova na koronavirus, aktivnostima na opremanju izolatorija, kapacitetima zdravstvenih ustanova, ali i prometu roba i usluga u Kantonu u kontekstu higijensko-epidemioloških mjera koje se provode. Razgovarano je i o radu ugostiteljskih objekata i inspekcijskim nadzorima, organizaciji kulturnih i sportskih događaja i manifestacija te brojnim drugim pitanjima.

Članovi kantonalne vlade informirali su i o značajno pojačanim kapacitetima, kada je riječ o broju zaposlenih zdravstvenih radnika u Kantonu.

U toku je provedba posebnog projekta, koji će omogućiti zapošljavanje dodatnih 102 zdravstvenih radnika u institucijama javnog zdravstva i socijalnim ustanovama u Kantonu.

Ranije je odobreno upošljavanje njih oko 200. Tako je, od aprila, za oko 300 uvećan broj zaposlenih zdravstvenih radnika u Kantonu.

Čerkez je pohvalio takav sistemski i organiziran pristup koordinaciji aktivnosti u borbi protiv koronavirusa, koji provodi Kanton Sarajevo - navodi Služba za protokol i press KS.

Sastanku sa članom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćniku ministra za javno zdravlje Federacije BiH Goranom Čerkezom prisustvovali su i ministar za obrazovanje, nauku i mlade Anis Krivić i predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom prof.dr. Aida Pilav.

Ne propustite