Spavanje u OVOJ POZI može povećati rizik od Alchajmerove bolesti: JOŠ VEČERAS JE PROMIJENITE

Zanimljivosti
Spavanje u OVOJ POZI može povećati rizik od Alchajmerove bolesti: JOŠ VEČERAS JE PROMIJENITE
Simptomi demencije uključuju gubitak pamćenja, poteškoće sa koncentracijom i sporije razmišljanje.

Simptomi demencije uključuju gubitak pamćenja, poteškoće sa koncentracijom i sporije razmišljanje. Ali postoji mogućnost da svakodnevno povećavate šansu da obolite od Alchajmerove bolesti ako spavate u jednoj pozi.

Neke male promjene u načinu životu mogu smanjiti šanse za razvoj Alchajmerove bolesti u kasnijem životu. Tako se sada tvrdi da je jedan od najboljih načina da se zaštitite od demencije upravo redovno spavanje na boku.

S druge strane, spavanje na stomaku može povećati šanse od Alchajmerove bolesti u kasnijem životu, upozorio je stručnjak dr Stiven Viniger.

Naime, kada spavamo, tijelo pokušava da se riješi viška toksina i nježeljenih materija. Stoga ako spavamo na stomaku tijelo ima problem kako da se riješi silnih toksina. Upravo se tako toksini akumuliraju tokom vremena i mogu doprinijeti riziku od demencije.

common-sleep-issues-man
Spavanje na leđima je poželjnije od spavanja na stomaku. Međutim, kako bi se omogućio najbolji protok tečnosti i koje će izbaciti toksine, istraživači preporučuju ležanje na boku.

Prema riječima dr Vinigera za samo jednu deceniju spavanja na boku zaista značajno možete smanjiti rizik od demencije u starosti.
 

Ne propustite