Intolerancija na LAKTOZU: Ukoliko vam se pojavi neki od ovih simptoma, odmah se javite LJEKARU

Zdrav život
Intolerancija na LAKTOZU: Ukoliko vam se pojavi neki od ovih simptoma, odmah se javite LJEKARU
Laktozna netolerancija, odnosno intolerancija na laktozu predstavlja poremećaj varenja.

Laktozna netolerancija, odnosno intolerancija na laktozu predstavlja poremećaj varenja.

Ovaj poremećaj je čest i smatra se da ga ima čak 75 odsto svjetske populacije.

Osnovni problem sa kojim se susreću osobe sa ovim poremećajem jesu probavni problemi kao posljedica konzumiranja mlijeka i mliječnih proizvoda.

Ovaj problem nije bezazlen i može vrlo negativno da utiče na zdravlje i kvalitet života.

images-2

Šta je intolerancija na laktozu?

U pitanju je poremećaj varenja koji je izazvan nemogućnošću probave laktoze – glavnog ugljenog hidrata u mliječnim proizvodima.

Biti intolerantan ne znači i biti alergičan na mlijeko. Netolerancija predstavlja poremećaj varenja šećera laktoze, a alergija burnu reakciju imunog sistema na protein koji se nalazi u mlijeku.

Različite simptome – lakše i teže, uključujući nadutost, dijareju i grčeve u stomaku, može da izazove čak i konzumiranje manjih količina mliječnih proizvoda. Osobe koje imaju ovaj problem jednostavno nemaju dovoljno enzima laktaze koji je neophodan za varenje laktoze.

Postoje dvije glavne vrste laktozne netolerancije – primarna i sekundarna.

Primarna intolerancija na laktozu

Ova laktozna netolerancija se najčešće javlja i uzrokovana je smanjenjem proizvodnje laktaze sa godinama, pa se samim tim laktoza slabo apsorbuje. Kod nekih populacija je češći nego kod drugih i može biti djelimično uzrokovana genima.

Sekundarna intolerancija na laktozu

Ova vrsta netolerancije se retko javlja i uglavnom je uzrokovana bolešću, kao što je infekcija helikobakterijom, ili nekim ozbiljnijim problemom kao što je celijaklija. Upala u zidu crijeva može da dovede do privremenog pada proizvodnje laktaze.

Simptomi intolerancije na laktozu

Ukoliko ne odreagujete na vrijeme i ne potražite pomoć, intolerancija na laktozu može da prouzrokuje ozbiljne probavne probleme.

Najčešći simptomi:

– krvarenje u digestivnom traktu
– grčevi u stomaku
– veća količina gasova
– dijareja
Problemi sa laktozom mogu da se drže pod kontrolom adekvatnim liječenjem, ili adekvatnom zamjenom za laktozu.

Ukoliko osjetite neki od ovih simptoma, neophodno je da se odmah javite svom ljekaru koji će obaviti osnovne analize i uputiti vas na specijalistu koji će uspostaviti dijagnozu i odrediti dalji tok liječenja.

Ne propustite