BIZARNI TREND TREND OD KOJEG ĆE VAM SE NAJEŽITI SVAKI ATOM VAŠEG BIĆA: Ni liječnici ne vjeruju DA MLADI TO RADE 

Kiosk
BIZARNI TREND TREND OD KOJEG ĆE VAM SE NAJEŽITI SVAKI ATOM VAŠEG BIĆA: Ni liječnici ne vjeruju DA MLADI TO RADE 
Stomatolozi upozoravaju da nije isto rašpati nokte i zube budući da će nokti narasti, a zubi ne

Beauty trikovi na TikToku nisu ništa novo, no u posljednje vrijeme mogli ste nabasati na jedan poprilično bizaran i zabrinjavajući trend – rašpanje, odnosno ravnanje zubi turpijama za nokte.

Stomatolozi ne mogu dovoljno naglasiti štetnost tog trenda. “Zabrinut sam kao otac dvaju tinejdžerica. To nije isto kao rašpanje noktiju jer će oni narasti, dok su naši zubi trajni”, naglasio je dr. Chad Evans za Insider.

Ako izrašpate caklinu nokta, zub može postati preosjetljiv ili čak može ispasti. Naime, zubi su načinjeni od slojeva, a vanjski sloj (caklina) je najjači i najvažniji sloj te štiti zube od propadanja.

“Činite nepopravljivu štetu i uništavate zube”, dodao je Evans.

Ravnanje prepustite profesionalcima
Zubari i drugi profesionalci koji razumiju strukturu zuba mogu ispravno izravnati vaše zube, dok amateri mogu uništiti ključne dijelove zuba, a time i prouzročiti preosjetljivost ili uništiti zub.

Kako se trend popularizirao na TikToku, stomatolozi s velikim brojem pratitelja reagirali su na snimke i pokušali razuvjeriti ostale da pokušavaju nešto slično. Upozorili su tinejdžere da je čak i profesionalno ravnanje zuba opasno i skraćuje životni vijek zuba jer se tada ne cilja na pravi uzrok problema.


“Ok, izrašpate zube i izgledaju vam dobro, ali to nije riješilo pravi problem. Što ćete napraviti za par godina kada su vam zubi ponovno neravni, a izrašpani zubi su vam kraći od drugih? Zadržavanje mrtvog zuba je dugotrajan i jako skup proces. Nemojte ovo raditi”, rekao je dr. Mohiuddin koji je popularan na TikToku.
 

Ne propustite