8 ZABRINJAVAJUĆIH SIMPTOMA URINARNE INFEKCIJE: Ako primijetite OVO, HITNO DOKTORU!

Porodica i zdravlje
8 ZABRINJAVAJUĆIH SIMPTOMA URINARNE INFEKCIJE: Ako primijetite OVO, HITNO DOKTORU!
.

Osim peckanja i nekontroliranog mokrenja, urinarna se infekcija očituje i u fizičkim promjenama u urinu. Stoga smo izdvojili nekoliko simptoma urinarne infekcije koje ćete lako prepoznati.prenosi

S kraćim mokraćnim kanalom i blizinom kanala i vagine, žene su, zbog svoje anatomije, podložnije nastanku urinarnih infekcija.

Pravilnom higijenom moguće je prevenirati urinarnu infekciju, a ukoliko ipak dođe do infekcije ovo su simptomi koji će pomoći u njenom dijagnosticiranju.

1. Osjećaj peckanja

“Osjećaj peckanja uzrokuje kiselost urina koja iritira sluznicu mokraćnog mjehura i mokraćnog kanala”, tvrdi dr. Lisa Hawes.
Budući da bakterije nastale urinarnom infekcijom nadražuju sluznicu, kiselost urina djeluje kao alkohol nanesen na porezotinu, izaziva peckanje.

2. Pretjerano mokrenje

Infekcija utječe na mjehur te ga čini pretjerano aktivnim, stoji u studiji objavljenoj od strane Zaklade za urološku skrb. Uobičajeni broj odlazaka na zahod tijekom jednog dana iznosi osam puta, a sve preko toga mogao bi biti simptom urinarne infekcije.

3. Nekontrolirano mokrenje

Mjehur se pod utjecajem urinarne infekcije steže i prije nego se mjehur napuni te tako signalizira da je vrijeme za odlazak na zahod iako mjehur još nije pun.

4. Zamagljena boja urina

“Na boju urina utječu prehrana, ali i konzumacija lijekova, no na boju urina može utjecati i urinarna infekcija koja će rezultirati zamagljenim urinom s bjelkastim tragovima” tvrdi dr. Hawes.

5. Neobičan miris urina

Kao i na boju, prehrana i lijekovi utječu i na miris urina. Dok urin slatkastog mirisa može indicirati dijabetes, urin neugodnog mirisa najčešće označava prisutnost bakterije u urinarnom traktu ili infekciju samog mjehura.

Gdje je nestalo ono što mi vječno želimo od drugih

6. Bol u području zdjelice

Bol u određenom dijelu tijela indicira područje zahvaćeno infekcijom pa su tako bol u području zdjelice ili u donjem dijelu trbuha pokazatelji urinarne infekcije.

7. Ružičasta ili crvena boja urina

Nije neuobičajeno da urinarna infekcija uzrokuje pojavu krvi u urinu, tvrdi dr. Hayes, no navodi i kako krv ne mora biti rezultat infekcije. U takvim slučajevima predlaže posjet liječniku koji će pregledom isključiti mokraćne kamence, blokade i slične izvore krvi u urinu.

8. Posjetite liječnika

Urinarna se infekcija liječi antibioticima stoga se ne preporuča izbjegavanje liječnika. Takva će praksa naime dovesti do razvitka sepse ili do proširenja infekcije na bubrege koja će tek tada rezultirati bolovima u leđima, temperaturom, mučninom i drugim simptomima.

Ne propustite