Nikšić: Jasno je da imamo većinu, rušenje Vlade KS ide odmah nakon izbora

Bosna i Hercegovina
Nikšić: Jasno je da imamo većinu, rušenje Vlade KS ide odmah nakon izbora
.

Na predstavljanju programa i kandidata SDP-a u Novom Gradu medijima se obratio predsjednik ove političke stranke Nermin Nikšić. Govorio je, između ostalog, i o mogućnosti formiranja nove Vlade KS. 

- Danas je jasno da imamo većinu. Nismo se opredijelili da srušimo tu vladu zato što imamo 18 ruku. Želimo prvo napraviti program, revidirati onih 300 mjera koje smo imali, napraviti program koji će biti odgovor na pandemiju i tek onda krenuti u rušenje ove vlade i formiranje nove. To ćemo uraditi odmah nakon lokalnih izbora - najavio je Nikšić.

Na pitanje novinara o posljednjoj posjeti Milorada Dodika Zagrebu te nekih komentara o ostalim članovima Predsjedništva BiH, on je kazao kako nažalost već duži period imamo degradiranje institucija države, kako iz Predsjedništva tako i sa drugih strana.

- Svjedoci ste kadrova koji su došli u Vijeće ministara BiH iz Republike Srpske, a oni ne bi mogli doći bez podrške partije iz FBiH, prvenstveno mislim SDA, i DF koji je s njima u koaliciji. Sve to narušava državu Bosnu i Hercegovinu i pokazuje koliko se ne drži do institucija. Nažalost to je pod paskom predstavnika međunarodne zajednice koji su stali iza CIK-a u prethodnom sazivu. Uvjeren sam da je Denis Bećirović pokraden na izborima, a da nije tako imali bi posve drugačiju situaciju u Predsjedništvu BiH - kazao je on. 

Da to nije bilo tako, nastavio je, mogli bi da branimo napade HDZ-a jer bi imali dva člana Predsjedništva izabrana glasovima građana, a ne nacionalnih stranaka. On kaže da se i tu pokazuje "kratkovidost SDA, kao i u slučaju isporučivanja domova naroda".

Oko inicijative "mali Šengen" kazao je kako državne institucije nisu u kapacitetu da donesu niti jednu ozbiljnu političku odluku te da oko ovoga treba "sjesti s privrednicima" te ukoliko oni vide da će to njima obezbjediti mogućnost napretka, podržati sam sporazum.

Novi.ba/Avaz

Ne propustite