Picula: Rusi na Balkanu ne mogu nadvladati utjecaj Zapada

Region
Picula: Rusi na Balkanu ne mogu nadvladati utjecaj Zapada
.

Bivši hrvatski šef diplomatije Tonino Picula ističe da će ruski utjecaj na zapadnom Balkanu biti prisutan, ali da ne može nadvladati utjecaj Zapada.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru kaže da nova parlamentarna većina u toj zemlji ne može tek tako odstupiti od do sada trasirane vanjske politike vaše zemlje.

873x400

- Mislim da je jasno da je široka, gotovo tročetvrtinska podrška Crnogorki i Crnogoraca članstvu u Evropskoj uniji jasan signal i novoj koaliciji da se ne može tek tako odstupiti od, do sada trasirane, vanjske politike vaše zemlje. Ukoliko se članovi koalicije zaista konsolidiraju oko zajedničkih političkih ciljeva, mogli bi stvoriti trajniju vladu, ali relativno mala većina u parlamentu sigurno će predstavljati izazov - kaže u intervjuu „Pobjedi“ izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Tonino Picula, a prenosi RTCG.

Podsjeća da je prošle sedmice potpisan koalicioni sporazum koji stvaranje nove vlade u Crnoj Gori čini sve izvjesnijim.

- Među najvažnijim stavkama tog sporazuma su one o tome kako u skladu s Ustavom neće biti nikakvih inicijativa o izmjenama zastave, grba ili himne, no još je važnije kako su se svi potpisnici u ime svojih političkih organizacija obvezali da će odgovorno sprovoditi sve međunarodne obaveze, ojačati saradnju s NATO paktom i sprovesti sve reforme za uspješan nastavak procesa pristupanja Europskoj uniji - navodi Picula.

Kaže i da su ga s jedne strane, zabrinule nacionalističke prijetnje sa srpskim predznakom koje su nakon izbora bile upućene pripadnicima, prije svega, bošnjačke i albanske manjine.

- Mislim da je u tim lokalnim zajednicama proteklih godina uložen veliki trud u zajednički život i nedopustivo je da povjerenje koje se gradi decenijama bude narušeno zbog činjenice da su neki rezultate ovih izbora doživjeli kao signalni pucanj za izražavanje šovinizma. Nadam se kako će sve ostati na tim izdvojenim incidentima. Svaka takva eskalacija nasilja je i svojevrstan korak unazad na putu prema EU. S druge strane, bilo mi je veoma drago vidjeti osude takvih postupaka od cijelog niza uglednih građana Crne Gore, što pokazuje da razum i građanska hrabrost Crne Gore nisu ustuknuli - naveo je Picula.

Novi.ba/Avaz

Ne propustite