Pročitajte zaključke Predsjedništva SDA

Aktuelno
Pročitajte zaključke Predsjedništva SDA
Na redovnoj sjednici Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) pozvano je Tužilaštvo BiH da pokrene i ubrza istragu na temeljima navoda iznesenih pred Sudom BiH da je premijer Republike Srpske Radovan Višković učestvovao u premještanju masovnih grobnica Bošnjaka ubijenih u genocidu u Srebrenici i prikrivanja zločina i počinjenog genocida

Na redovnoj sjednici Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) pozvano je Tužilaštvo BiH da pokrene i ubrza istragu na temeljima navoda iznesenih pred Sudom BiH da je premijer Republike Srpske Radovan Višković učestvovao u premještanju masovnih grobnica Bošnjaka ubijenih u genocidu u Srebrenici i prikrivanja zločina i počinjenog genocida

1. Pozdravljamo zaključke Predsjedništva Bosne i Hercegovine kojima se traži aktivniji odnos i konkretne mjere Vijeća ministara i Koordinacionog tijela za zaštitu i spašavanje u borbi protiv pandemije koronavirusa, imajući u vidu novo povećanje broja oboljelih u BiH i susjednim zemljama. U sladu sa ustavnim i zakonskim nadležnostima državne institucije moraju preuzeti punu odgovornost za upravljanje krizom, i uspostaviti korodinaciju nižih nivoa vlasti.

2. Također, dajemo podršku zaključcima Predsjedništva Bosne i Hercegovine kojima se utvrđuje set mjera i traži aktivniji i konkretniji pristup Vijeća ministara u borbi protiv migrantske krize, kao i naporima koje poduzima ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić. Predsjedništvo SDA ocjenjuje da su napravljeni važni koraci u borbi protiv migrantske krize, naročito u pogledu jačanja istočne granice i izmještanja migranata iz naseljenih mjesta, ali smatra da to još uvijek nije dovoljno. Stoga pozivamo sve institucije i sve nivoe vlasti da se u punom kapacitetu, u skladu sa svojim nadležnostima, uključe u rješavanje migrantske krize.

3. Posebno je važan zaključak kojim se nalaže provedba seta konkretnih mjera radi efikasnije borbe protiv trgovine ljudima. Tražimo od kantona u Federaciji BiH koji do sada nisu ispunili svoje obaveze u odnosu na Strategiju borbe protiv trgovine ljudima da to odmah učine.

4. Podržavamo zaključak Predsjedništva Bosne i Hercegovine u vezi sa inicijativom Mali Schengen kojim se traži da Vijeće ministara napravi cjelovitu analizu pozitivnih i negativnih efekata koje bi Bosna i Hercegovina mogla imati u slučaju pristupanja ovoj inicijativi.

5. Predsjedništvo SDA smatra da odluka državnog vrha Hrvatske da pozove Milorada Dodika na razgovore u Zagreb, zaobilazeći institucije i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, predstavlja uvredu državi BiH, ali ukazuje i na potencijalnu opasnost da se na Balkanu srpska i hrvatska politika ponovo udružuju na štetu BiH i Bošnjaka.

Ovakav odnos Hrvatske prema BiH neće doprinijeti stabilizaciji prilika i popravljanju odnosa između dvije držve, nego će, naprotiv, te odnose dodatno bespotrebno zakomplicirati.

Zaobilaženje državnih institucija i pozivanje Dodika koji uporno prijeti razbijanjem Bosne i Hercegovine, blokira rad njenih institucija i njen euroatlanski put, slavi ratne zločince, nema nikakvo opravdanje.

SDA poziva predsjednika i premijera Hrvatske da imaju u vidu izuzetnu važnost odnosa BiH i Hrvatske, kao i Bošnjaka i Hrvata, te da ne šalju poruke kojima se unosi dodatno nepovjerenje i narušavaju odnosi između dvije države i dva naroda.

6. Predsjedništvo SDA čvrsto stoji pri stavu da se prije nastavka pregovora o Izmjenama izbornog zakona moraju implementirati rezultati proteklih izbora i imenovati sudije Ustavnog suda FBiH , jer pregovori ne mogu biti konstruktivni u atmosferi u kojoj HDZ pokušava ostvariti svoje ciljeve kroz ucjene i blokade.

7. SDA ponovo traži od Vijeća ministara BiH da u parlamentarnu proceduru uputi Zakon o javnim nabavkama, Zakon o sukobu interesa, izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, kao i Akcioni plan za provođenje Strategije reforme javne uprave, što je među osam prioriteta čijom bi se realizacijom stvorila kredibilna pretpostavka za podnošenje zahtjeva i dobivanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU.

8. Pozdravljamo napore premijera Fadila Novalića i Vlade Federacije BiH da ubrza donošenje mjera podrške za najteže pogođene sektore poput turizma, ugostiteljstva, izvoza, prevoza i avio-saobraćaja. Pozdravljamo namjeru Vlade FBiH da novim setom reformskih zakona, kroz smanjenje doprinosa i drugim fiskalnim mjerama, da novi zamajac ekonomiji u FBiH.

9. Podržavamo rad svih državnih organa da nepristrasno i profesionalno provedu istragu po pitanju iznesenih nepravilnosti vezanih za Opće izbore 2018.godine na području općine Sanski Most.

Ukoliko se navodi pokažu tačnim, organi SDA će sankcionirati odgovorne u svojim redovima.

10. Pozivamo Tužilaštvo BiH da se pokrene i ubrza istraga, na temelju navoda iznesenih pred Sudom BiH da je premijer entiteta RS Radovan Višković učestvovao u premještanju masovnih grobnica Bošnjaka ubijenih u srebreničkom genocidu i time prikrivanju zločina i počinjenog genocida.

Ne propustite