MILANU CRV GMIŽE ISPOD KOŽE, TRPI STRAŠNE BOLOVE: Snimili su ga IZBLIZA, ZANIJEMILI OD ŠOKA! (FOTO)

Kiosk
MILANU CRV GMIŽE ISPOD KOŽE, TRPI STRAŠNE BOLOVE: Snimili su ga IZBLIZA, ZANIJEMILI OD ŠOKA! (FOTO)
.

Osetio sam čudan bol u prsima na levoj strani iznad bradavice dok sam igrao fudbal. Mislio sam da je od napora. Bol se počeo pojavljivati i kad sam mirovao, pa sam otišao kod ljekara. Bio je to početak agonije mladog stolara Milana Barića (34) iz Đulovca kraj Virovitice.

Nakon niza pregleda i bolnica dijagnosticirana mu je toksokaroza, bolest koju uzrokuje parazit Toxocara, a kojeg prenose životinje poput mačaka i pasa. Svoje nepoželjne goste, tvrdi Milan, u tijelu osjeća uprkos terapijama i povremeno vidi na površini ispod kože.

Kako je u međuvremenu obolio od lajmske borelioze, bolesti koju prenose krpelji, a koja može napasti i nervni sastav, mnogi su mu govorili kako vjerovatno umišlja da vidi “crviće pod kožom”.

“Ljekari su to otklonili kao mogućnost. Moj parazit je ostao, ja ga osjećam, a ponekad ga i vidim. Djevojku sam zamolio da snimi taj dio na kojem se jasno vidi. Posljednji put bilo je to prije dvije sedmice. Opet se povukao i sad osjećam samo bolove”, priča Milan za portal 24 sata, koji je odlučio da svoju muku podijeli sa javnošću ne bi li pronašao nekoga ko je imao ili ima takav problem pa da dozna kako se riješio “nezvanih gostiju”.

milan-paraziti

foto: Printscreen, 24sata

“Dobio sam razne savjete u zadnje dvije godine od ljekara, i od kolega, prijatelja. Jedna doktorka savjetovala mi je da ga probam uhvatiti, pa sam, kad je taj put izašao baš pod kožu, uzeo tri igle, povezao ih poput češljića i zabio ih u parazita. Dok sam stigao na Hitnu, povukao se. Mene su gledali s čuđenjem i zezali me da to nije parazit nego da sam instalirao tranzistor”

Opisuje Milan u koje je krajnosti odlazio ne bi li se rešio parazita, kojeg nisu vidjeli na ultrazvuku. Ipak pre ovih drastičnih koraka, prošao je niz pregleda, vađenja krvi, davanje stolice na analizu, bolnica, lekara, terapija. Kod ljekara je otišao pre dvije godine kad su simptomi postali neizdrživi.

Do tada, priča, ne sjeća ni kad je bio kod ljekara jer ga je zdravlje služilo. Jaka upala očiju ga je prije dvije godine natjerala da ga ipak posjeti virovitičku Opštu bolnicu.

Pozitivan na toksokarozu

“Oči su me užasno pekle i, kad sam otišao na pregled, doktorka me je odmah poslala na test na toksokarozu i toksoplazmu. Ne znam što je vidjela u mojim očima da je zatražila taj test, no nalaz na toksoplazmu bio je negativan, dok se toksokaroza pokazala pozitivnom”, ističe Milan.

Opisao je i druge simptome koje je imao.

“Povremeno su mi se javljale glavobolje, mučnina i vrtoglavica i gubitak koncentracije. Unatrag godine dana bolovi su postali neizdrživi”, priča Milan kojeg su na kraju poslali u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti Fran Mihaljević.

Tamo je dobio lijekove nakon brojnih pretraga i poslije šest mjeseci nisu se vidjeli pomaci na bolje.

“Prvo sam 28 dana pio Albendazol četiri tablete na dan. Stanje mi se malo poboljšalo, ali su paraziti i dalje ostajali u tijelu, te ih povremeno mogu napipati na lijevoj strani grudi ispod ključne kosti. Najbolje se vidi dok prelazi preko ključne kosti. Izgleda poput gliste i tvrdo je. Širine je dva milimetra, a dužina je više od 10 centimetara. Kad stisnem ispod prsta osjetim kako gmiže, odnosno bježi od pritiska. U zadnjem dijelu je tanji i milim da je to parazitov rep”, pojašnjava Milan.

parazit

foto: Printscreen, 24sata

Dodajući kako mu je poslije određena terapija Mebendazolom. Efekt je bio isti.

Nakon kratkog poboljšanja stanje se ponovo vratilo na staro. Ističe i kako su mu se za vrijeme terapije pojavljivale kvrge na vratu i leđima veličine lješnika koje su se upalile i zagnojile.

Mazao ih je uljem da se gnojni sadržaji izgube.

“U Klinici ‘Fran Mihaljević’ kazali su mi kako su sve poduzeli, ali ja i dalje imam iste simptome i bolove, te povremeni prolazak parazita kroz gornji dio tela kao da su na korzu”, priča ogorčen Milan.

Zbog lajmske bolesti, koju prenosi krpelj, svakodnevno ide na terapiju u Viroviticu i to mu je samo još jedna tegoba zbog parazita.

Terapije mu do sada nisu pomogle

“Želja mi je da se jave ljudi koji su se susreli s istim nametnicima poput mene, kako bi mi pomogli u liječenju”, traži Barić. Kako se ovaj parazit dobiva od mačaka i pasa, sjetio se i da ga je prije četiri godine ogrebala mačka do krvi, no nikad neće saznati je li to stvarno i uzrok njegovih zdravstvenih problema.

Dodao je kako su u to vrijeme mačke bile jako bolesne, što je zaključio po njihovim “krmeljavim” očima.

Koliko su ovakve bolesti učestale i kako ih inače liječe, pričala je hrvatski infektolog Maju Capar iz Pule.

“Konkretan slučaj ne mogu komentarisati, no mogu reći da se toksokaroza jako retko otkrije i radi se o bolesti od koje uglavnom obole djeca. No kod toksokaroza parazita ni ne možete vidjeti golim okom. Ono što je češće slučaj jest dirofilarija, koja je češće bolest pasa nego mača. Prenose je komarci. Sjećam se konkretnog slučaja djevojke koja je imala glavobolje i neke neobične simptome. Opisivala je i kako bi bol osećala pri pranju kose. No nama je došla tek kada joj je natekao kapak. Posumnjala sam na dirofilariju te je poslala okulistici, koja je iz kapka izvadila tog crva, odnosno parazita”, opisuje Capar.

Dodaje i kako je parazit u tom slučaju “šetao” od potiljka do kapka, gde su ga na kraju izvadili i zaključuje: “Imala sam više sličnih slučajeva. Takvog parazita se rješava hirurškim putem”

Izvor: 24sata.hr

Ne propustite