Mesić: Srbi su najveće žrtve rata u Hrvatskoj

Region
Mesić: Srbi su najveće žrtve rata u Hrvatskoj
Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je da su Srbi najveće žrtve rata u Hrvatskoj, uključujući one koji su bili lojalni toj zemlji, radili svoj posao ili je branili.

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je da su Srbi najveće žrtve rata u Hrvatskoj, uključujući one koji su bili lojalni toj zemlji, radili svoj posao ili je branili.

"Stvorena je atmosfera da su najveći neprijatelji Hrvatske svi Srbi. Mislim da se takva atmosfera pomalo mijenja nabolje", rekao je Mesić za frankfurtske Vesti.

Dodao je da se nada da će i odlazak predstavnika Srba u Hrvatskoj Borisa Miloševića u Knin 5. avgusta, na proslavu godišnjice operacije "Oluja", pomoći Hrvatima da shvate da Srbi "nisu ni problem ni opasnost za Hrvatsku".

"Da bi se u tome uspjelo, Hrvatska mora da se dodatno otvori i to prije svega prema Srbiji. Ona to treba da uradi bez zadnjih namjera, bez kalkulacija", naveo je Mesić.

Ocijenio je da je mržnja i dalje najveći problem u regionu, a da Srbi i Hrvati treba da se okrenu budućnosti na isti način na koji su to učinili Francuzi i Nijemci poslije Drugog svjetskog rata.

"Možemo sarađivati kao razumni ljudi i shvatiti da, ako su Francuzi i Nijemci poslije tri velika rata u samo 130 godina, poslije silnih žrtava i razaranja, poslije velike mržnje, sjeli i dogovorili se da stvaraju novu Evropu koja neće praviti, već otvarati granice, i gdje više neće biti alibija da se napadaju komšije, već da se štite nacionalne manjine, onda to valjda mogu da učine i Hrvati i Srbi", rekao je Mesić.

On je kazao da bi Evropska unija što bržim prihvatanjem novih članica sa Balkana spriječila buduće ratove i prekrajanja granica na evropskom kontinentu.

"Ujedinjena Evropa je milenijumski poduhvat koji današnja generacija mora da završi kako bi Evropa postala veliki, svjetski igrač u ekonomskom smislu. U političkom smislu taj koncept isključuje bilo kakvu mogućnost da dođe do novog rata u Evropi", naveo je Mesić.

Za inicijativu mini-Šengen, koja bi povezala ekonomije Zapadnog Balkana koje nisu u EU, Mesić kaže da je "dobra ideja" koja može da pokaže koliko svi mogu da imaju koristi od međusobne saradnje, ali da "ipak nije konačno rješenje".

"Konačno rješenje mora biti ulazak u Evropsku uniju svih država koje to žele, a nisu njene članice. Činjenica je da su dosadašnje članice malo umorne od udruživanja, kao što su zemlje koje još čekaju na članstvo umorne od čekanja. Zato je nužno ubrzati ulazak u Evropsku uniju, kao što je veoma važno da sama EU reši neke svoje probleme", rekao je bivši predsjednik Hrvatske.

Ne propustite