OVAJ NEOBIČAN ZNAK NA RUKAMA MOŽE DA UKAŽE NA RAK: Odmah provjerite

Porodica i zdravlje
OVAJ NEOBIČAN ZNAK NA RUKAMA MOŽE DA UKAŽE NA RAK: Odmah provjerite
.

Rak prostate u početnoj fazi može biti potpuno bez simptoma, ali istraživanja pokazuju da ipak postoje određene stvari koje mogu ukazati na rizik.

Rak prostate obično se razvija polako, pa se može desiti da bolest ne daje nikakve simptome duži niz godina. Prema NHS-u, simptomi raka prostate se obično ne pojavljuju sve dok prostata nije dovoljno velika da utiče na cijev (uretra) kojom mokraća izlazi iz bešike.  Kada se to dogodi, mogu se pojaviti brojne promjene u toaletnim navikama.

Najčešće se tada javljaju potreba za češćim mokrenjem, obično tokom noći, hitna potreba za mokrenjem, otežano započinjanje mokrenja, osjećaj da vam se bešika nije potpuno ispraznila, krvv u urinu ili krv u spermi.

Međutim, ovi simptomi ne znače uvijek da imate rak prostate.

Neke od pomenutih problema se mogu javiti zbog zbog benigno povećanja prostate i prostatitisa, zbog čega je neophodno konsultovati se sa ljekarom koji može da ustanovi tačnu dijagnozu.

Studija objavljena u medicinskom časopisu "British Journal of Cancer" otkrila je da ako je kažiprst duži od domalog prsta, muškarci imaju 33 odsto manje šanse da imaju rak prostate od onih čiji je kažiprst bio iste dužine ili kraći od domalog prsta.

prostata

Još jedan iznenađujući faktor rizika je visina - viši muškarci mogu biti skloniji raku prostate.

U britanskoj studiji istraživači su proučavali nešto manje od 10.000 muškaraca koji su u tom trenutku imali rak prostate, kao i one koje su potpuno zdravi, kada su otkrili da su najviši muškarci imali 19 odsto veće šanse za razvoj raka prostate u poređenju sa najnižim muškarcima koji su učestovali u istraživanju.

Dalje, pol vaše djece može ukazivati na rizik od raka prostate.

Prema izraelskoj studiji, muškarci koji imaju samo ćerke mogu da imaju i do 60 odsto veće šanse da obole od raka prostate od onih koji imaju samo sinove. Kao razlog navodi se da je veća vjerovatnoća da muškarci koji imaju određene gene na svom I hromozomu imaju žensku djecu - a ti isti geni su povezani sa većim stopama oboljevanja od karcinoma .

(Telegraf.rs)

Ne propustite