EVO KO ĆE BITI NOVI PREMIJER SRBIJE: Upravo stigle UDARNE VIJESTI

Region
EVO KO ĆE BITI NOVI PREMIJER SRBIJE: Upravo stigle UDARNE VIJESTI
.

Nova vlada trebalo bi da bude izabrana do kraja septembra, a očekuje se da će je mahom činiti nova lica, ali i da će u njoj veće učešće uzeti žene.

Razgovori se, prema saznanjima "Blica", privode kraju, a vladu će, kako sada stvari stoje, nastaviti da vodi Ana Brnabić, dok će Branislavu Nedimoviću uz ministarsko najvjerovatnije pripasti i mjesto potpredsjednika vlade.

Među prvim pitanjima koje se postavlja u razgovorima o tome kakav će biti sastav Nemanjine 11 je - ko će biti premijer. Prema riječima sagovornika "Blica", najizvesnije je da će u toj ulozi i dalje biti Ana Brnabić. Među onima koji su viđeni i dalje u Nemanjinoj 11 su ministarka građevine i saobraćaja Zorana Mihajlović, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar finansija Siniša Mali i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

- Brnabićeva je već nekoliko puta pokazala da se odlično snašla u poziciji premijerke i najverovatnije će to i nastaviti da radi. Ranije je bilo riječi da će ministar policije Nebojša Stefanović izaći iz Vlade, čini se da je sada malo drugačija situacija, ali je pitanje da li će, ako ostane, zadržati isti resor. Nedimović je na parlamentarnim izborima bio prvi na listi, a viđen je i za potpredsjedničko mjesto u vladi - kaže izvor "Blica".

U novoj vladi sasvim sigurno neće biti ministar ekologije Goran Trivan, ali ni ministar privrede Goran Knežević, koji je još ranije za "Blic" najavio da se povlači. Sa koferom u ruci viđen je i ministar kulture Vladan Vukosavljević. Ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić ranije je rekao da neće više voditi nijedan resor, ali i da će njegovoj stranci, SDPS-u, pripasti jedno ministarsko mjesto.

Iščekuje se i da javnost konačno sazna koja bi to nova lica mogla da uđu u vladu, a lider SNS i predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je napravio skicu vlade kao "više žena i mladih ljudi".

- Među imenima koji se provlače su i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, za koga se vezuje resor pravde, ali i predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, kojem se pripisuje resor privrede. Ne tako retko se čuje i da bi potpredsjednica i poslanica SNS Marija Obradović mogla da dobije priliku da se pokaže u ulozi ministarke, ali se to isto može čuti i za dosadašnju predsjednicu opštine Savski venac Irenu Vujović. Indikativno je što više ne vodi tu opštinu, a njoj bi moglo da pripadne i da preuzme jedno od važnih javnih preduzeća. Kockice se i dalje slažu, vidkećemo kako će sve na kraju izgledati - objašnjava izvor "Blica".

Veliko je pitanje i ko će biti partner SNS-u u novoj vladi. Vučić je, kako je "Blic" već objavio, započeo drugi krug razgovora iza zatvorenih vrata, a ako je suditi na osnovu toga da su SNS i SPS već partneri na lokalu, očekuje se da se ta formula preslika i na republički nivo. Ipak, sasvim je izvjesno da im neće pripasti isti broj resora, a uz Dačića su u Nemanjinoj spominjani Aleksandar Antić i Branko Ružić, dok bi Slavica Đukić Dejanović umesto ministarstva bez portfelja mogla da vodi Kancelariju posvećenu demografiji i populacionoj politici.

Šta za socijaliste očekuje, juče nije želio da otkrije lider SPS Ivica Dačić.

- Zna se ko donosi odluku, sačekajmo da vidimo šta kaže Vučić. Nije stvar resora, da li ćemo dobiti manje ili više nego ranije, već da vlada odgovori na sve izazove koji će se pred njom naći. Ako Vučić proceni da mu SPS u tome može biti partner, moj stav je jasan, nikada ne bih preferirao da budemo opozicija. Ali, i odlazak u opoziciju nije pitanje zbog kojeg treba da se podiže velika prašina - kaže za "Blic" Dačić.

vlada1

Foto:Tanjug

Jedini siguran u budućnost svoje stranke bio je lider SVM Ištvan Pastor. On za "Blic" navodi da očekuje da vlada bude formirana uskoro.

- Najveći zadatak koji će biti pred vladom je zadržavanje zemlje na uzlaznoj liniji u vezi s pandemijom, opadanjem učinka i u privredi i u zdravstvu. Što se tiče novih lica, imao sam dobru saradnju i sa predsjednicom Vlade i parlamenta, mislim da nije stvar personalnih rešenja, već zadataka koji očekuju te pozicije - kaže za „Blic“ Ištvan Pastor.

Ko će na čelo skupštine?

Očekuje se i da bude sazvana sednica Skupštine Srbije na kojoj bi trebalo da bude izabran nov predsjednik parlamenta. Može se čuti da bi se to moglo desiti sledeće nedelje, a retko ko dalje na toj poziciji vidi Maju Gojković. Njoj se predviđa odlazak u Nemanjinu 11, a kao njeni nasljednici spominju se dosadašnji poslanik SNS Vladimir Orlić, a ranije i Aleksandar Martinović i gradonačelnik Miloš Vučević.

Novi.ba/Blic.rs

Ne propustite