PRVI ZNAKOVI DA KARCINOM BUJA TIJELOM: Nikad ih ne ignorištite, MOGU VAM SPASITI ŽIVOT - ČIM OVO OSJETITE TRČITE DOKTORU

Objavljeno:17.09.2020 - 09:05
A A A Times Arial

Neki od simptoma mogu biti veoma "obični" i zamagliti stvarnu sliku stvari

Maligne bolesti su jedan od vodećih uzroka obolevanja i prevremene smrti svuda u svijetu. Postoji veoma veliki broj različitih karcinoma, u zavisnosti od organa i tkiva od kog potiču. Do sada nije otkriven jedinstveni uzrok pojave karcinoma. Zna se da u osnovi postoji greška u genetskom materijalu koja uslovljava razvoj izmenjenih ćelija, čijim nakupljanjem nastaje malignitet, ali da li će do pojave karcinoma doći, zavisi od većeg broja djelujućih faktora.

Karcinomi se uglavnom odlikuju odsustvom nekih specifičnih simptoma, posebno na početku razvoja.

Koji simptomi mogu da ukažu na postojanje bolesti?

Promjene na koži

Pojava obojene promjene na koži koja se uvećava, menja boju, nejasnih je granica, svrbi ili krvari je znak da bi trebalo da odete na pregled kod odgovarajućeg ljekara, kako bi se ispitala priroda promjene. Takođe, postojanje keratoza na koži koje su sumnjivog izgleda, trebalo bi da se ispitaju.

Uporan kašalj

Kašalj koji traje više nedelja može da bude posljedica preležanog bronhitisa, upale pluća i drugih respiratornih bolesti. Međutim, ukoliko kašalj dugo traje, više mjeseci, ne reaguje na tretman, posebno ukoliko se javi kod dugogodišnjih pušača ili radnika koji su profesionalno izloženi isparenjima za koje je poznato da mogu da povećaju rizik od razvoja karcinoma, obavezna je posjeta ljekaru. Ljekar će utvrditi da li je potrebno sprovesti dodatne dijagnostičke procedure.

Promene na dojkama

Zadebljanje kože, kvržice, promena kvaliteta i boje kože, pojava mleka ili sukrvice iz bradavica kod žena koje nisu dojilje može da bude znak neke od malignih promjena dojke.

Nadutost stomaka

Nadutost stomaka koja je stalno prisutna, posebno ukoliko je udružena sa stalnim osećajem umora i gubitkom težine, može da bude znak prisustva karcinoma jajnika. Redovni ginekološki pregledi su obaveza svake žene, u cilju praćenja zdravlja reproduktivnih organa i blagovremenog otkrivanja potencijalno ozbiljnih bolesti.

Problemi sa mokrenjem

Učestalo, otežano i nepotpuno pražnjenje bešike tipičan je trijas simptoma koji prate benigno uvećanje prostate. Nekada, ovi simptomi mogu da budu prisutni i kod malignih bolesti mokraćnog sistema. Ukoliko se javi krv u mokraći, posebno ukoliko je krvarenje bezbolno i obilnije u vidu krvnih ugrušaka, posetite lekara, kako bi se sprovele dodatne dijagnostičke procedure.

Uvećane limfne žlijezde

Limfne žlijezde reaguju na prisustvo različitih štetnih faktora u organizmu. Tako, pri bilo kojoj infekciji može da dođe do uvećanja limfnih žlijezdi. Ukoliko je uvećanje sumnjivo, izraženo, ukoliko su zahvaćene veće grupe limfnih čvorova, trebalo bi ispitati uzrok uvećanja.

Krv u stolici

Krv u stolici je jedan od veoma neprijatnih simptoma, ali u većini slučajeva javlja se kao posljedica prisutnih pročirenja hemoroidalnih vena. Međutim, kako može da postoji i kod težih bolesti, kao što je karcinom debelog creva, ne bi trebalo da se zanemari.

Promjene na testisima

Bezbolno uvećanje, zadebljanje, postojanje kvržica na jednom ili oba testisa su znak da bi trebalo da se poseti lekar odgovarajuće specijalnosti.

Otežano gutanje

Otežano gutanje može da postoji kod infekcije grla ili uvećanja štitaste žlijezde. Otežano gutanje može da bude simptom tumora jednjaka ili drugih struktura vrata. Zbog toga, ovaj simptom ukoliko traje duže trebalo bi da se ispita.

Neuobičajeno vaginalno krvarenje

Vaginalno krvarenje van ciklusa može da postoji kod pucanja ciste, ali ukoliko se ponavlja, svakako bi trebalo obaviti ginekološki pregled, u cilju isključivanja nekog ozbiljnijeg problema.

Promene u usnoj duplji

Promene u vidu ulceracija, promjene boje i izgleda sluzokože koje ne prolaze u roku od nekoliko nedelja mogu da budu znak razvoja maligniteta. Ukoliko primetite ovakve promjene, posjetite ljekara.

Neobjašnjivi gubitak kilograma

Gubitak kilograma koji nije povezan sa redukcijom količine hrane trebalo bi da se ispita. Veliki broj malignih bolesti ne daje rane simptome, a gubitak težine je jedan od nespecifičnih simptoma velikog broja karcinoma.

Povišena temperatura

Povišena temperatura je uobičajeni pratilac različitih infekcija. Međutim, ukoliko postoji duže vrijeme, bez vidljivog uzroka, trebalo bi ispitati druge moguće uzroke. Povišena temperatura kao simptom maligne bolesti može da bude prisutna kod limfoma ili leukemije.

Gorušica i poremećaj varenja

Skoro svako od nas je u nekom trenutku osetio gorušicu, ili imao poremećaj varenja iz nekog razloga (trovanje hranom i sl.). Međutim, ukoliko tegobe lošeg varenja i gorušice traju duže vreme, bez promene u odnosu na promjene navika u ishrani, to može da ukazuje na prisustvo maligniteta u digestivnom sistemu.

Hroničan umor

Umor, bezvoljnost, osećaj neispavanosti bez obzira na količinu sna i odmora u toku dana je jedan od nespecifičnih simptoma prisustva maligniteta. Svakako, hroničan umor može da bude izazvan i dugotrajnim psiho-fizičkim opterećenjem ili može da bude simptom depresije, anemije ili nekog drugog zdravstvenog poremećaja.

(Stil.kurir.rs)

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 

Sponsored by Luponmedia