Godišnjica zločina pripadnika Armije RBiH nad Hrvatima Uzdola, najmlađa žrtva imala 10 godina

Aktuelno
Godišnjica zločina pripadnika Armije RBiH nad Hrvatima Uzdola, najmlađa žrtva imala 10 godina
.

Na današnji dan prije 27 godina pripadnici Samostalnog bataljona Prozor Armije RBiH u Uzdolu nedaleko od Prozora počinili su ratni zločin nad civilima hrvatske nacionalnosti.

Zločin u Uzdolu neizbrisiva je mrlja na legitimnoj i časnoj višegodišnjoj borbi Armije Republike Bosne i Hercegovine.
screenshot-22
Naime, 14. septembra 1993. godine, tokom sukoba ARBiH sa Hrvatskim vijećem odbrane, pripadnici Samostalnog bataljona Prozor Armije RBiH pod komandom Envera Buze u ranim jutarnjim satima izvršili su napad na selo Uzdol gdje je na okrutan i svirep način ubijeno 27 civila hrvatske nacionalnosti, među kojima je najmlađa žrtva imala samo deset godina.

Sud Bosne i Hercegovine osudio je prošle godine Buzu na 12 godina zatvora. Jedini zaključak sudskog Vijeća bio je da su stradale žrtve bili civili koji nisu učestvovali u borbenim dejstvima.

"U jednoj kući našli smo stariju osobu ubijenu u krevetu. Nije bilo sumnje da su ubijeni tu gdje smo ih našli. Površina na kojoj su ležali bila je natopljena krvlju. (...) Snimili smo onoliko koliko smo mogli, unutrašnjost kuća i leševe koji su bili tu. BBC je emitovao ono što sam poslala", svjedočila je novinarka britanske televizije BBC Kathryn Adie koja je u toku rata više puta dolazila u BiH kako bi izvještavala o dešavanjima.

U sudnici je tokom procesa nad Buzom prikazan videosnimak koji je emitovan na BBC-u. Na tom snimku se može vidjeti selo Uzdol, kao i tijela nedužnih civila.

Novi.ba/Klix

Ne propustite