UMRO JE VELIKAN, UPRAVO STIGLA TUŽNA VIJEST: Svi su ga voljeli

Region
UMRO JE VELIKAN, UPRAVO STIGLA TUŽNA VIJEST: Svi su ga voljeli
.

Jedan od velikana jugoslovenske strip scene, Svetozar Toza Obradović preminuo je juče u 71. godini, saopštilo je Udruženje stripskih umjetnika Srbije.

Bio je jedan od najplodnijih i najpopularnijih jugoslovenski strip-scenarista, čiji su stripovi objavljeni u milionima primeraka širom Jugoslavije i Evrope. Obradović je rođen 12. novembra 1950. godine u Novom Sadu, gde je završio osnovnu i srednju školu, a studirao na Građevinskom fakultetu. Karijeru je počeo na Televiziji Novi Sad, ali se ubrzo potpuno profesionalno posvetio stripu. Pored stripa, uspešno se bavio sportom, naročito košarkom, kao igrač i trener u novosadskom klubu Slavija, a zatim i kao košarkaški sudija, a bio je i vojvođanski vicešampion u reliju.

Od najranijeg djetinjstva volio je strip, a odrastao je zajedno, u istoj ulici, sa Branislavom Kercem, koji će kasnije sa Tozom činiti najpopularniji stripski tandem na ovim prostorima. Tozin početak profesionalnog bavljenja stripom vezan je za strip-serijal "Poručnik Tara". Serijal je objavljivan u Zlatnom klikeru, Nevenu, Strip zabavniku i Vojvođanskom stripu, ukupno 23 epizode.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Recent addition. 1st appearance of Cat Claw. Yugoslavia 1981

Objavu dijeli thirdstonecomics (@thirdstonecomics)

.

U međuvremenu postaje i prvi profesionalno angažovani strip-scenarista u novosadskom Dnevniku, za koji radi na licencnom stripu "Veliki Blek", a kasnije i na domaćim serijalima "Lun kralj ponoći", "Troje nesalomljivih", "Izvidnik Rod", "Zeka Pega", "Porodica Srećković", "Kiki i Riki". Za novosadski Forum napisao je brojne scenarije za licencni strip "Tarzan", kao i za strip "Billy The Pljuc". Piše i scenarija za brojne kratke stripove, a početkom 1990. sarađuje sa nemačkim izdavačem Bastei, kao i sa italijanskim časopisima Lanciostory i Scorpio.

Pored pisanja scenarija za strip bavio se i publicistikom (Velike prevare i falsifikati, Dnevnik, Novi Sad, 2003; Novosadski strip!, Prometej, Novi Sad, 2007), kao i pisanjem radio-drama. Posebno je zapažen Tozin pedagoški rad, kako kroz rubrike u Strip zabavniku i "Dečjem Dnevniku", tako i kroz školu stripa, odnosno strip radionicu na Novosadskom otvorenom (radničkom) univerzitetu, gde je 2000. godine organizovao i izložbu "Novosadski strip prva generacija".

(Kurir.rs/Tanjug)

 

Ne propustite