Pompeo se sastao s poljskim čelnicima, razgovarali o odbrani, postavljanju 5G mreže...

Svijet
Pompeo se sastao s poljskim čelnicima, razgovarali o odbrani, postavljanju 5G mreže...
.

 Američki državni sekretar Mike Pompeo sastao se u subotu s poljskim premijerom Mateuszom Morawieckijem u Varšavi, gdje su razgovarali o novom sporazumu o odbrani i njihovoj podršci bjeloruskom narodu.

Pompeo i Morawiecki razgovarali su i o pandemiji COVID-19, postavljanju 5G mreže i novom bilateralnom sporazumu o saradnji u razvoju poljskog programa civilne nuklearne energije, izjavila je glasnogovornica State Departmenta.

U paktu za odbranu, dogovorenom prošlog mjeseca, broj američkih trupa u Poljskoj porast će na najmanje 5.500. To će koštati Poljsku oko 500 miliona zlota (134,79 miliona dolara), prenio je Reuters.

Dogovor također uključuje unapređenje poljskih snaga u područjima izviđanja i zapovjedništva, s mogućnošću da više američkih snaga dođe u Poljsku u slučaju povećane prijetnje.

Poljskog ministra odbrane Mariusz Blaszczaka citirala je državna novinska agencija PAP kako kaže da će ta zemlja po potrebi moći brzo povećati broj američkih trupa na 20.000.

Pompeova posjeta Varšavi uslijedila je nakon posjeta Češkoj, Austriji i Sloveniji, u sklopu regionalne turneje usredotočene na cyber i energetsku sigurnost.

Ne propustite