DANAS OTVORENE GRANICE, MORATE ISPUNIT 3 USLOVA ZA PRELAZAK: Upravo objavljeno

Region
DANAS OTVORENE GRANICE, MORATE ISPUNIT 3 USLOVA ZA PRELAZAK: Upravo objavljeno
.

Sve mjere su stupile na snagu 15. avgusta 2020. godine u 00:00
 
U Crnu Goru od danas je dozvoljen ulaz za Srbe i rezidente iz SAD-a, Albanije i Severne Makedonije uz PCR ili ELISA test, ne stariji od 72 sata, saopštili su iz Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Takođe, donoketa je odluka da se omogući ugostiteljskim objektima, koji imaju dozvolu, rad do jedan sat iza ponoći.

- U predlogu IJZ navodi se da je ublažavanje mjera koncipirano uvažavajući trenutni nivo oboljevanja od novog korona virusa u Crnoj Gori i zemljama okruženja te nakon konsultacija sa predstavnicima turističke privrede i udruženja hotelijera i ugostitelja - kazali su iz NKT-a.

Rezidenti Sjedinjenih Američkih Država, Republike Srbije, tzv. Kosova, Republike Albanije Bosne i Hercegovine i Republike Severne Makedonije kao i državljani naše zemlje koji su boravili u navedenim državama mogu ući u Crnu Goru uz sljedeće uslove:
 
1. Da posjeduju negativan rezultat PCR testa na novi korona virus (SARS-CoV-2) ili pozitivan rezultat antitela na novi korona virus (SARS-CoV-2) klase IgG dobijen ELISA serološkim testom;

2. Da su testovi izdati od registrovane laboratorije i nisu stariji od 72 sata u trenutku ulaska u Crnu Goru;

3. Da u periodu od 15 dana prije ulaska u Crnu Goru nisu boravili u nekoj od država iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru.

Obaveza posjedovanja testa iz st. 2, 3 i 4 ovog člana ne odnosi se na djecu do navršene pete godine života.

Rezidenti država iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru mogu ući u Crnu Goru iz navedenih država (SAD, Srbija, tzv. Kosovo, Albanija, BiH i Severna Makedonija) pod jednakim navedenim uslovima kao i rezidenti navedenih država ukoliko su u nekoj od navedenih država boravili najmanje 15 dana pred ulazak u Crnu Goru.

U skladu sa stabilizacijom epidemiološke situacije NKT je donelo odluku da dosadašnju dozvolu rada ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani i i sl.), do 24:00 produži za sat – do 01:00.

Sve mere su stupile na snagu 15. avgusta 2020. godine u 00:00.

- Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti i ovom prilikom poziva građane Crne Gore i strance koji borave u našoj zemlji da se pridržavaju svih epidemioloških mjera - zaključuje se u saopštenju.

Novi.ba/Srbija Danas

Ne propustite