Ajdinović: Rizici su u administrativnim prostorima, organizovat ćemo inspekciju

Aktuelno
Ajdinović: Rizici su u administrativnim prostorima, organizovat ćemo inspekciju
,

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović, gostujući u Danu uživo na N1, kazao je da je ''odgovornost nepoštivanja mjera na svima nama''.

"U inspekcijske organe su u posljednje vrijeme sve oči uprte, kad je u pitanju provođenja i implementacija ovih mjera od strane privrednih subjekata i onih najrizičnijih skupina, koje imamo u određenim privrednim djelatnostima. Imamo intenzivirano kretanje građana i to su stvari koje nama predstavljaju platformu za djelovanje i postupanje", rekao je Ajdinović. 

U posljednja tri mjeseca inspekcijski organi su, istaknuo je, radili pojačano, te će nastaviti s tim aktivnostima.

Rekao je da je urađen veliki posao, a da su rezultati tog posla 12.000 kontrola koji su obavili kantonalni, gradski, općinski, ali i federalni inspektori.

"Sve skupa smo imali od 60 do 70 angažovanih ljudi na terenu u prethodna tri mjeseca i 12.000 kontrola dovoljno govori koliko je svaki od inspektora bio angažovan na terenu. Rezultat je bio i izricanje 1.500 upravnih mjera, u vidu rješenja o uklanjanju nedostataka kod onih privrednih subjekata gdje je zatečeno kršenje mjera. Bilo je i represivnih mjera. Gotovo 300 prekršajnih naloga za područje Federacije, što je rezultiralo finansijskim teretom prema ovim privrednim subjektima", naveo je. 

Pojasnio je da postoje dva modela kažnjavanja.

"Jedan model smo primjenjivali nakon prestanka nesreće, a to je da prilikom samog susreta sa privrednim subjektom smo konstatovali eventualno kršenje mjera i davali određeni rok kako bi se te nepravilnosti popravile. Tako da bi inspektor u ponovnom dolasku kod privrednog subjekta utvrdio da li su nalozi ispoštovani. Ukoliko nisu, tad bi se išlo sa prekršajnom sankcijom. Ona se kreće od 2.000 do 10.000 KM, ali i do 15.000 KM", rekao je Ajdinović. 

Dodao je da su na skorom sastanku sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem razgovarali i o inspekcijskom nadzoru, te da je predložio više represivni model, zato što slika nije nimalo optimistična.

"Nemoguće je da 60 do 70 inspektora se nađu na svim mjestima i u svim ugostiteljskim objektima. Ne možemo govoriti da je iko povlašten. Ne smije niko biti povlašten i ne smije biti neravnopravan kad je u pitanju sam pristup inspekcijskih i policijskih organa", naglasio je Ajdinović. 

Pozitivnim je ocijeno, da u predhodnih sedam do 10 dana, imamo bolji pristup i privrednih subjekata, i građana, i situacije koju zatiču na terenu, prvenstveno misleći na ugostiteljske objekte, trgovine, tržne centre i prevozna preduzeća.

"Imamo i određene epidemiološke izvještaje koji govore da imamo rizike i u administrativnim prostorima, kancelarijama. To je svakako i informacija više, kako bi inspekcijski nadzor bio organizovan", istaknuo je Ajdinović. 

Najavio je da će u narednom periodu intenzivirati aktivnosti i u ovoj vrsti djelatnosti, kako u privatnim, tako i u javnim preduzećima. 

Ne propustite