Agencija za lijekove o uvozu ruske vakcine u BiH

Bosna i Hercegovina
Agencija za lijekove o uvozu ruske vakcine u BiH
Da li su stupili u kontakt sa proizvođačima ruske vakcine, te da li će to uraditi u narednom periodu - upitali smo Agenciju za lijekove BiH.

Da li su stupili u kontakt sa proizvođačima ruske vakcine, te da li će to uraditi u narednom periodu - upitali smo Agenciju za lijekove BiH.

Odgovorili su da procedura registracije lijeka (odobravanje lijeka) pokreće se na zahtjev proizvođača ili njegovog pravnog zastupnika sa sjedištem u BiH.

"Vakcina u BiH može ući na dva načina: na osnovu rješenja entitetskog ministarstva nadležnog za poslove zdravlja ili na osnovu dozvole za uvoz koju izdaje ova agencija", istaknuli su za N1 iz Agencije za lijekove BiH. 

Ukoliko za vakcinu nije data dozvola za stavljanje u promet, kako navode, tada se deklariše kao neregistrovan lijek i u BiH može ući putem interventnog uvoza, odnosno na osnovu rješenja entitetskog ministarstva nadležnog za poslove zdravlja.

"Ukoliko ova agencija odobri vakcinu i izda dozvolu za stavljanje u promet (registruje vakcinu) tada ova agencija izdaje i dozvolu za uvoz iste", naveli su.

U oba navedena slučaja ova agencija ima nadležnost da izvrši laboratorijsku kontrolu kvaliteta uvezene vakcine.

Iz Agencije za lijekove dodaj,u da se ocjena efikasnosti i bezbjednosti radi u postupku izdavanja dozvole za stavljanje lijeka u promet i to na zahtjev proizvođača ili njegovog pravnog zastupnika sa sjedištem u BiH.

Podsjetimo, predsjednik Rusije Vladimir Putin saopćio je prije tri dana da je u Rusiji registrovana prva vakcina protiv korona virusa.

Kazao je da vakcina "djeluje prilično efikasno, formira se stabilan imunitet i prošla je sve neophodne provjere". Dodao je i da očekuje masovnu proizvodnju ruske vakcine protiv virusa korona u najskorije vrijeme, ali i da je njegova kćerka vakcinisana ovom vakcinom, te da se osjeća dobro.

Ne propustite