Imate problem sa ŠTITNOM žlijezdom? Saznajte koje NAMIRNICE mogu da pomognu da vratite njen rad u normalu

Zanimljivosti
Imate problem sa ŠTITNOM žlijezdom? Saznajte koje NAMIRNICE mogu da pomognu da vratite njen rad u normalu
Mnoge su bogate vitaminima i mineralima koje su potrebne za njeno pravilno funkcionisanje.

Štitna žlijezda utiče na bitne procese u organizmu, učestvuje u proizvodnji hormona tiroksina i trijodotonina, pa samim tim reguliše naš metabolizam.

Njen rad može da bude neuravnotežen na dva načina: 1. hipertireoza – ubrzani rad štitne žlijezde, odnosno prevelika proizvodnja hormona 2. hipotireoza – usporen rad štitne žlijezde, odnosno manjak hormona.

Uzroci ovim stanjima mogu da budu manjak joda u ishrani, netolerancija na gluten, izloženost radijaciji, manjak fizičke aktivnosti, stres…


Najčešći simptom je prekomjeran umor, ali alaram za upozorenje da nešto nije u redu sa vašom štitnom žlijezdom mogu da budu i oscilacije u težini, poremećaj menstrualnog ciklusa, promjene raspoloženja, kao i promjene na koži, piše portal krenizdravo.hr.

Predstavljamo vam prirodna rješenja, koja uz odgovarajuću medicinsku terapiju, mogu da pomognu vašoj štitnoj žlijezdi da se vrati u normalu.

Orasi, med, rakija

Napitak od orašastih plodova, meda i rakije je stari narodni lijek. Orahe treba osušiti, isjeckati, a potom treba da ih prelijete rakijom i medom. Nakon što taj napitak odstoji mjesec dana u otvorenoj tegli, koju povremeno treba promućkati, orasi se izvade, a sirup se ispija svako jutro na prazan želudac, u malim količinama.

Orasi su odličan izvor selena, koji doprinosi boljem radu štitne žlezde, a med je fenomenalan za zdravlje i imunitet,

Cimet i đumbir

Cimet smanjuje upalu i opasnost od usporavanja rada štitne žlijezde, dok je đumbir bogat magnezijumom, koji pomaže u boljem funkcionisanju ove žlijezde.

Zbog toga ove namirnice treba što češće da koristite u vašoj ishrani.

Aronija

Ovo izuzetno zdravo boičasto voće uspjeva i u najtežim klimatskim uslovima, a može da se konzumira sirovo, kroz čaj, ili kao sastojak različitih jela.

Mnoga istraživanja govore u prilog tome da aronija stimuliše rad štitne žlijezde, pa se preporučuje osobama sa hipotireozom.

Pored ovih namirnica, preporuka je da osobe sa problemima sa štitnom žlijezdom povećaju unos joda, vitamina A, B3, B6, C, cinka, kalcijuma i omega-3 masnih kiselina, pa zbog toga treba da se jedu i: riba, školjke, alge, pečurke, žitarice, sjemenke lana i suncokreta, kokosovo i maslinovo ulje, voće i povrće.

Ne preporučuju se namirnice koje sadrže rafinirani šećer i gluten, a treba izbjegavati kupus i crveno meso.
 

Ne propustite