Biden izabrao Kamalu Harris za potpredsjedničkog kandidata

Svijet
Biden izabrao Kamalu Harris za potpredsjedničkog kandidata
.

Kandidat za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke Joe Biden izabrao je Kamalu Harris, svoju bivšu suparnicu na stranačkim izborima, kao potpredsjedničkog  kandidata, u historijskom prvom izboru jedne žene (crnkinje) za tu funkciju.

Bidenovom objavom okončana je njegova višemjesečna potraga za demokratskim partnerom kako bi se suproptstavio predsjedniku Donaldu Trumpu na izborima u novembru.

Harris, koja bi postala prva žena i crnkinja na potpredsjedničkoj poziciji ukoliko bude izabrana, "neustrašivi je borac za malog čovjeka, i jedna je od njuglednijih javnih službenika naše zemlje", navodi Biden u objavi potpredsjedničkog kandidata.

 - Ponosan sam što je ona moja partnerica u ovoj kampanji - kazao je.

U tipičnom stroilu komunikacije u današnjim vremenima, na društvenim mrežama, objava potpredsjedničkog kandidata ključni je momenat za Bidena dok namjerava izgraditi široku koaliciju koja bi 'izbacila' Trumpa iz Bijele Kuće.

Također je pružila početni finansijski podsticaj, kazao je, navodeći u tweetu nakom potpredsedničke objave da "smo na putu našeg najvećeg prikupljanja finansijskih sredstava u historiji".

Harris, koja ima 55 godina i više je od dvije decenije mlađa od Bidena, mogla bi privući pristalice među mlađim glasačima i ženama, posebno u onim američkim predgrađima koja su 'okrenula leđa' Trumpu.

Bivša državna tužiteljica Kalifornije prva je osoba indijskog porijekla u ulozi potpredsjedničkog kandidata na izborima i personificira različitost, koja se smatra ključnim elementom predizborne kampanje Demokrata, posebno u godini obilježenoj rasnim pitanjem.

Republikanka i žestoki pristalica Trumpa, Sarah Palin - koja je i sama svojevremeno bila potpredsjednički kandidat - čestitala je Harris na Instagramu i postavila je dugačku listu savjeta za predizbornu kampanju, među kojima su zadržavanje bliskih saveznika i iskrenosti prema sebi.

Harris, koja se natjecala za ovogodišnju predsjedničku nominaciju protiv Bidena, izjavila je kako je počastvovana da bude potpredsjednički kandidat i da će učiniti sve što je u njenoj moći kako bi mu pomogla da pobjedi na izborima.

- Joe Biden može ujediniti američki narod jer je proveo svoj život boreći se za nas. I kao predsjednik, on će izgraditi Ameriku koja će oživjeti naše ideale - piše Harris u tweetu, prenosi AFP.

Ne propustite