Prepoznajte na vrijeme znake upozorenja: Ukoliko vam tijelo ovako miriše, odmah se javite doktoru!

Zanimljivosti
Prepoznajte na vrijeme znake upozorenja: Ukoliko vam tijelo ovako miriše, odmah se javite doktoru!
Naravno, to ne znači da treba da paničite ukoliko se oznojite i ne mirišete lijepo.

Svako miriše na određeni način. Neki mirisi su normalni, neki upozoravaju da posredi određena infekcija.

Naravno, to ne znači da treba da paničite ukoliko se oznojite i ne mirišete lijepo.

Govorimo o onim mirisima koji podsjećaju na trula jaja, ribu i slično. Zato je bitno da na neke obratite pažnju, jer po riječima stručnjaka, mogu da budu i jedan od simptoma ili pokazatelja ozbiljnih oboljenja.

Dermatolozi i doktori sa portala Healthline, istakli su najčešće promjene mirisa kao i njihove uzroke.

Miris cijelog tijela
Ukoliko vam se dogodi da i nakon tuširanja osjetite neprijatan miris ispod pazuha, moguće je da imate nedostatak magnezijuma. Magnezijum u organizmu, izmeđuostalog je zadužen i za neutralizaciju mirisa organizma, kaže kardiolog Robert Segal.

Kada konzumiramo puno kofeina i šećera i obrađene hrane, možemo izgubiti magnezijum, a ako nemate nikakve druge simptome, poput grčeva, zamolite doktora da provjeri treba li treba da unesete više ovog minerala.

Zadah na trula jaja
Oralna higijena mora da je uvijek na zavidnom nivou. Već smo mnogo puta pisali zašto je bitno da redovno perete zube i čištite ih koncem ali, ukoliko radite sve što treba, a zadah je i dalje tu, moguće je da imate bakterijsku infekciju, upozoravaju stručnjaci. Čak i bakterije u probavnom sistemu, mogu biti glavni krivac neprijatnog zadaha.

Kod nekih ljudi bakterija ne uzrokuje jasne simptome dok kod drugih može dovesti do GERB-a, celijakije, čireva pa čak i raka. Doktor može da provjeri radi li se o bakteriji, ako je tako za to postoje lijekovi.

Neprijatan miris iz nosa
Taj se miris pojavljuje zbog raznih zdravstvenih stanja, poput pokvarenog zuba, upale sinusa i polipa, napominje Ketlin R. Mekdonald, orinolaringolog. Ako stanje ne prolazi, obratite se doktoru.

Stolica ima još neprijatniji miris nego inače
Naravno da ne očekujemo lavande i ljubičice nakon obavljene velike nužde, ali ako je miris još intenzivniji, ili imate dijareju ili krv u stolici, vrijeme je da se javite doktoru.
Iako ishrana može biti jedan od uzroka, ovo se často dešava osobama koje su osjetljive na laktozu ili imaju infekciju crijeva.

Miris trule ribe
Naziv za ovo stanje je trimetilaminurija, a moglo bi se jednostavno prevesti sa “miris trule ribe”. Radi se o rijetkom genetskom poremećaju kada enzimi u telu ne mogu da razgrade trimetilamin, hemikaliju koja se nalazi u jajima, mlijeku, grašku i mesu. Posljedica je neprijatan miris tijela.

Kako lijeka za stanje nema, štetu možete minimalizovati tako da izbjegavate određene namirnice.


Neprijatan miris 
Iscjedak, neugodan miris na ribu, prvi su znaci vaginalne infekcije. Sve žene imaju bakterije koje normalno nastanjuju matericu, ali ponekad se balans poremeti i stvari mogu krenuti u pogrešnom smijeru. Najčešće se to događa tokom ciklusa, nakon tuširanja ili seksualnih odnosa bez zaštite ili s novim partnerom.

Dame uglavnom griješe jer trče da kupe neka jača sredstva za higijenu a trebalo bi najpre da kontaktiraju svog ginekologa.

Dah koji ima miris mokraće
Ako je kod osobe prisutna bolest bubrega, dah često ima miris amonijaka ili urina, a to je posljedica nemogućnosti bubrega da filtriraju sav otpad iz organizma. Ako ste primjetili i grčenje mišića, oticanje nogu ili zglobova posjetite doktora obavezno!

Mogući dodatni uzorci
Stručnjaci napominju da promjena mirisa rijetko ide bez drugih propratnih simptoma. Osip, crvenilo, svrab ili promjena boje kože, takože su simptomi koji prate mirise.
Osim pazuha, intimnih dijelova i stopala, promjena mirisa može se javiti i u pupku, pa je bitno kontrolisati i ovaj dio tijela.

Do promjena mirisa može doći i ako mijenjate ishranu, ako ste na dijeti ili slično, usljed lijekova koje pijete ili zbog hormonskog disbalansa. Zato ne čudi što su pubertetlije češće podložne naglim promjenama tjelesnih mirisa.

Takođe, stres je jedan od potencijalnih uzroka zbog kojih se vaše tijelo “osjeća” snažnije i drugačije. Još neki od normalnih uzorka mogu biti menopauza, menstruacija ali i trudnoća.

Svakako je uvijek najbolja opcija, proveriti sa odabranim doktorom šta je posredi.

Ne propustite