SKANDAL NA POMOLU Savjetnik Bijele kuće optužuje Peking za hakiranje uoči predsjedničkih izbora

Aktuelno
SKANDAL NA POMOLU Savjetnik Bijele kuće optužuje Peking za hakiranje uoči predsjedničkih izbora
,

Hakeri povezani s kineskom vladom napadaju američku izbornu infrastrukturu uoči predsjedničkih izbora 2020., rekao je u nedjelju savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien, upozoravajući na navodno aktivnije kinesko miješanje u američke izbore, prenosi Hina.

Ta izjava ide dalje od priopćenja Ureda direktora za nacionalnu obavještajnu zajednicu (ODNI), objavljenog u petak, u kojem se navodi da Kina širi svoje pokušaje utjecanja te da Rusija već pokušava potkopati kampanju demokratskog kandidata Joea Bidena. Ali ODNI ne optužuje izravno Peking za pokušaje hakiranja sustava povezanih s američkim izborima.

„Oni bi željeli da predsjednik izgubi”, rekao je O'Brien za CBS-ovu emisiju „Face the Nation".

„Kina se, kao Rusija, kao Iran, bavi kibernetičkim napadima i mrežnim krađama identiteta i takvim stvarima koje se odnose na našu izbornu infrastrukturu, internetske stranice i takve stvari”.

Kina uporno odbacuje optužbe američke vlade da hakira američka poduzeća, političare i vladine agencije. „Američki predsjednički izbori unutarnja su stvar, nemamo interesa miješati se u njih”, rekao je u travnju glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang.

O'Brien je rekao da je SAD otkrio da su hakeri pokušavali infiltrirati se u internetske stranice koje pripadaju uredima državnog tajnika širom zemlje, koji su odgovorni za provedbu izbora na lokalnoj razini i prikupljanje podataka o Amerikancima.

„To je doista razlog za zabrinutost i nije riječ samo o Rusiji”, rekao je. „Bit će ozbiljnih posljedica za bilo koju zemlju koja se pokuša miješati u naše slobodne i pravedne izbore”.

Vijeće za nacionalnu sigurnost nije još odgovorilo na zahtjev za komentarom ovih optužbi.

ODNI je odbio komentirati ili pojasniti proturječi li ova izjava njihovu priopćenju.

ODNI je ranije rekao da „neprijatelji” nastoje kompromitirati privatne komunikacije američkih političkih kandidata i prodrijeti u američke izborne sustave uoči predsjedničkih izbora u studenome. Ustvrdio je i da bi Kina voljela da predsjednik Donald Trump ne bude ponovno izabran.

Više istraga američkih obavještajnih agencija zaključilo je da je Rusija radila na tome da podupre Trumpovu kampanju 2016. i da umanji izglede njegove protukandidatkinje Hillary Clinton.

(Novi.ba/Agencije)

Ne propustite