POPLAVE NOSE SVE PRED SOBOM, BROJ POGINULIH RASTE IZ DANA U DAN: Oglasili se meterolozi, najgore tek slijedi?!

Aktuelno
POPLAVE NOSE SVE PRED SOBOM, BROJ POGINULIH RASTE IZ DANA U DAN: Oglasili se meterolozi, najgore tek slijedi?!
.

Tokom trodnevnih obilnih monunskih kiša, poplava, odrona i klizišta u Pakistanu je poginulo najmanje 50 ljudi.

Svake godine mnogi pakistanski gradovi s mukom izlaze na kraj sa monsunskim poplavama zbog čega su pakistanske vlasti na udaru neprekidnih kritika za loše planiranje infrastrukture. 

pakistan
Sezona monsuna traje od juna do septembra, a tokom tog period nabujale, plavne rijeke nanesu veliku štetu poljoprivredi i infrastrukturi.

Vlasti u Pakistanu saopštile su da je u posljednja tri dana stradalo ukupno 50 ljudi u incidentima povezanim sa obilnim kišama i to 19 u provinciji Kajber Paktunkva na severozapadu zemlje, 12 u južnoj provinciji Sind, osam u Pendžabu i 10 u sjevernoj provinciji Gligit Baltistan.

Padavine su oštetile oko 100 kuća i izazvale plavni talas u provinciji Sind, pa je premijer Imra Kan naredio armiji da se angažuje u spasilačkim operacijama i vojska od nedavno koristi plovila riječne mornarice za spasavanje i evakuaciju ugroženih.

Obilne padavine su počele prošle nedjelje i traju do danas prekidajući normalan život u velikim gradovima poput Lahora i Karačija gdje je voda preplavila ulice.

Prema prognozama meteorologa, kišno vrijeme i velike padavine nastaviće se i tokom naredne nedjelje.

Novi.ba/SD 

 

Ne propustite