U Japanu obilježena 75. godišnjica nuklearnog napada u kojem je poginulo 214.000 ljudi

Aktuelno
U Japanu obilježena 75. godišnjica nuklearnog napada u kojem je poginulo 214.000 ljudi
.

U Japanu se obilježava 75. godišnjica američkog napada atomskim bombama na gradove Hiroshima i Nagasaki nakon kojeg je završen Drugi svjetski rat.

Prva atomska bomba je bačena 6. augusta na Hiroshimu, a druga tri dana poslije na Nagasaki, navodi BBC. Pretpostavlja se da je u Hiroshimi od 340.000 stanovnika poginulo njih 140.000. U Nagasakiju je poginulo 74.000 ljudi. Mnogi su preminuli od posljedica radijacije.

screenshot-40

Oni koji su preživjeli ovaj napad su poznati pod nazivom "hibakusha". Oni su se suočili sa brojnim teškim posljedicama i izazovima. Kritičari tvrde da bi se Japan predao i bez ovog bombardovanja.

Bomba na Hiroshimu je ispuštena iz bombardera B-29 nazvan Enola Gay. Bomba je imenovana kao "Mali dječak (Little Boy)". Nakon napada na Hiroshimu Japan nije objavio predaju. Tri dana kasnije, 9. augusta bačena je bomba na Nagasaki. Već 14. augusta ova zemlja je objavila bezuslovnu predaju u Drugom svjetskom ratu.

Zgrada u Hiroshimi koju bomba nije uspjela uništiti je podsjetnik na ono što se desilo u tom gradu. Dio je memorijalnog centra, a pod zaštitom je UNESCO-a.

Novi.ba/Klix

Ne propustite