TUŽAN DAN U SRBIJI, JAVILI SU DA JE PREMINUO: Svi će ga dugo pamtiti

Region
TUŽAN DAN U SRBIJI, JAVILI SU DA JE PREMINUO: Svi će ga dugo pamtiti
.

Pored Slobodana Baneta Milosavljevića srpski sport ostao je i bez Ivana Popovića

Odbojkaški svijet u našoj zemlji ostao je bez još dva odbojkaška velikana: Slobodana – Baneta Milosavljevića i Ivana Popovića – Kokana. I jedan i drugi bili su perjanice vjerovatno najtalentovanije generacije reprezentativaca Jugoslavije, pre “zlatnih momaka” sa Olimpijade iz Sidneja.

Oni su bili nosioci igre u svojim klubovima: Bane i u Zvezdi i u Partizanu, a Kokan u Zanatliji (iz koje je potekao) i Crvenoj zvezdi. Najblistaviju pobjedu ostvarili su protiv neprikosnovenog Sovjetskog Saveza, na prvenstvu Evrope 1955. u Bukureštu pred 50 000 gledalaca na fudbalskom stadionu “Dinama” sa 3:1.

Bane Milosavljević (defekolog po zanimanju) počeo je da se bavi odbojkom u rodnom Kruševcu. Zajedno sa Šiljom Veljkovićem, Vujićem, Slobodanom Stefanovićem “Pelirom” i ostalim juniorima tri godine uzastopno osvajali su titulu juniorskog prvaka Jugoslavije. To mu je bio “pasoš” da dodje u Crvenu zvezdu i već 1961. godine osvoji prvu tululu prvaka Jugoslavije. Usput je za crveno – bijele osvojio i Kup Jugoslavije.

slobodan-bane-milosavljevic

Zvali su ga “brza ruka za brze titule”. Čim je prešao kod komšija, sa Patrizanom osvaja dvije titule šampiona Jugoslavije. Karijeru je nastavio ponovo u Crvenoj zvezdi, ali sa manje uspeha. Punih deset godina bio je nezamenjivi član prve postave reprezentacije Jugoslavije.

Ivan Popović – Kokan sa Crvenom zvezdom osvojio je dvije šampionske titule. I ko zna koliko bi još titula osvojio da se nije otisnuo u Pariz na stručno usavršavanje. Parižanima je pokazao igrajući za Stad Frans šta je to prava odbojka. Osvojili su, zahvaljujući njegovim igrama, nekoliko titula šampiona Francuske.

ivan-popovic

Kad bi se u odbojkaškim krugovima birao najbolji drug na svijetu, tu bi Kokan osvojio i tu titulu. Bio je i ostao veliki zaljubljenik odbojke koji se skoro svakonevno sastajao sa odbojkaškim drugarima u nekom od kafea kod “Mažestika”.

(objektiv.rs)

Ne propustite