STAVLJALA JE BIJELI LUK ISPOD JASTUKA 7 NOĆI ZAREDOM: Kada je otišla na kontrolu, doktor nije mogao da vjeruje

Zdrav život
STAVLJALA JE BIJELI LUK ISPOD JASTUKA 7 NOĆI ZAREDOM: Kada je otišla na kontrolu, doktor nije mogao da vjeruje
Za blagotvorna svojstva bijelog luka već svi dobro znamo

Za svoje zdravlje možete da uradite nešto jako dobro čak i dok spavate. Bijeli luk ne samo što je poznat kao najbolji prirodni antibiotik i što daje predivan ukus mnogim jelima, mnogi stručnjaci otkrivaju da on ima blagotvorna dejstva na organizam ako budete spavali s njim ispod jastuka.

Savjet je da se stavi jedan do dva čena bijelog luka svako veče ispod jastuka.

Bolje disanje
Bijeli luk može da pročisti zakrčene disajne puteve. Kada se udiše, alicin iz bijelog luka razgrađuje sekret. Tako ćete lakše disati, a samim tim i bolje spavati. Ukoliko vam ova metoda ne pomaže, možete se inhalirati belim lukom prije spavanja. Tri čena izgnječite u vruću vodu i inhalirajte se iznad činije sa parom.

Bolji imunitet
Pored antivirusnog djelovanja, bijeli luk ima antibakterijska svojstva koja mogu da unište bakterije i prije nego što se razviju. Pomaže da se brže izliječite od prehlade i gripa.

Alicin iz bijelog luka može da blokira dvije grupe enzima koje omogućavaju raznim mikrobima da prežive u tijelu.

Ukoliko želite da ojačate imunitet pored spavanja s bijelim lukom, savet je i da ga redovno konzumirate u ishrani, u presnom obliku.

Kvalitetniji san
Bijeli luk se godinama koristi i kao lijek za nesanicu. Miris alicina iz bijelog luka deluje na organizam tako što će vam pomoći da zaspite i da kvalitetno odmorite.

Konzumiranjem luka unosite i magnezijum i kalijum u organizam koji imaju važnu ulogu u opuštanju mišića i proizvodnji kiseline GABA koja šalje signal tijelu da je vrijeme da se smiri i da spava.

Ukoliko imate kućne ljubimce najbolje je da preko dana bijeli luk sklonite iz kreveta jer on može da bude otrovan za njih.

Najbolje je da bijeli luk umotate u krpu prije nego što ga stavite ispod jastuka kako ne biste umrljali posteljinu.

Stotine godina njegovog korištenja kao sredstva za spavanje, dovoljno govori o njegovoj jedinstvenoj sposobnosti da opusti i tijelo i mozak i poboljša kvalitetu vašeg sna.

Ne propustite