SRBIJA

STIGLO NAJNOVIJE OBAVJEŠTENJE ZA SVE RODITELJE: Đaci prvaci dobijaju NOVI PREDMET u školama!

Objavljeno:06.08.2020 - 19:18
A A A Times Arial

Učenici prvog razreda od 1. septembra dobijaju novi predmet, Digitalni svijet, koji đake treba od najnižeg uzrasta da uvede u svijet programiranja.

Ministar prosvjete Mladen Šarčević rekao je da taj predmet učenike prvog i drugog razreda treba da nauči algoritamskom razmišljanju, a da tek od trećeg razreda kreće "ozbiljnije programiranje".

Informatika kao obavezan predmet u petom razredu uvena je u školskoj 2017/18 godini i od tada se u višim razredima osnovne škole učenici ozbiljnije bave programiranjem.

-Informatička pismenost naših budućih generacija je već sada na zavidnom nivou, rekao je ministar.

Prvacima neće biti povećan fond časova, jer će predmet "Digitalni svet" zamijeniti projektnu nastavu.

Ideja je da djeca od malih nogu uvide da su digitalni uređaji svuda oko nas - kod kuće, u školi, prodavnici, ulici, na parkingu.
 
Učenici na časovima "digitalnog sveta" neće učiti definiciju digitalnog uređaja već će sa vršnjacima podijeliti životne situacije koje su ih uverile u korisnost tih uređaja.

Primjera radi, kako roditelji plaćaju račune od kuće bez čekanja u redu, kako koriste navigaciju, pronalaze informacije koje su im potrebne - radno vrijeme prodavnice, vremensku prognozu, čitaju novine.
 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 

Sponsored by Luponmedia