Ove sedmice u Covid bolnici UKC RS umrla četiri pacijenata, upaljen crveni alarm

Vijesti
Ove sedmice u Covid bolnici UKC RS umrla četiri pacijenata, upaljen crveni alarm
.

Sve više pacijenata u Covid bolnici Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKC RS) pali crveni alarm - upozorilo je danas udruženje pacijenata te zdravstvene ustanove. 

Preciziraju da su od početka ove sedmice u Covid bolnici UKC RS ugašena četiri života, a na današnji dan hospitalizovana su 73 pacijenta. 

Od tog broja 18 pacijenata je na kiseoničkoj terapiji, a 16 je na respiratoru, od kojih je jedan pacijent 1983. godište. 

-Same brojke govore u prilog činjenici koliko je situacija ozbiljna, te kolika je odgovornost na svakom pojedincu da poštuje preporuke kako bi zaštitio sebe i druge od infekcije novim korona virusom - upozorili su u saopćenju. 

Kako bi još jednom ilustrovali ozbiljnost situacije uporedili su stanje u tom bh. entitetu tokom prethodna tri mjeseca. 

Naime, na dan 4. juni na respiratoru je bio jedan pacijent, 4. jula njih osam, a 4. augusta njih 17. 

U bolnicama u RS na dan 4. juni bio je 81 hospitalizovani pacijent, 4. jula taj broj iznosio je 125, a 4. augusta 280. 

Također, tokom juna mjeseca u RS registrovano je 850 novozaraženih, a u julu 2.630, dok je broj preminulih u ovom periodu sa 14 skočio na 48. 

Zbog alarmantne epidemiološke situacije, a na inicijativu nekoliko udruženja pacijenata odlučili su da se uključe u aktivnosti čiji je cilj podizanje svijesti građanstva o važnosti provođenja protivepidemioloških mjera kako ne bi došlo do kolapsa zdravstvenog sistema i ugrožavanja života drugih pacijenata, posebno hroničnih i onkoloških bolesnika. 

Prognoze stručnjaka ukazuju na činjenicu da će pandemija novog korona virusa potrajati te zato mole građane da prihvate mjere fizičkog distanciranja i nošenja maski kao sastavni dio života kako bismo sačuvali sebe, sopstvene porodice i druge. 

-Nemojte da dozvolite da radi jednog trenutka sreće ugrozite svoj život ili izgubite nekog koga volite. Budimo odgovorni! - apel je predstvanika udruženja pacijenata.

Ne propustite