EVO KAD SE DJECA VRAĆAJU U ŠKOLU: Objavljen tačan datum, STRUČNJACI PODRŽAVAJU - EVO KAKO ĆE SVE IZGLEDATI

Bosna i Hercegovina
EVO KAD SE DJECA VRAĆAJU U ŠKOLU: Objavljen tačan datum, STRUČNJACI PODRŽAVAJU - EVO KAKO ĆE SVE IZGLEDATI
.

Učenici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu vraćaju se u školske klupe 7. septembra 2020. godine, kada i počinje nova školska godina, potvrdio je za Klix.ba resorni ministar Rašid Hadžović.

Povratak učenika u školske klupe, kako je kazao za "Klix.ba", može spriječiti samo naređenje kriznog štaba kao što je to bilo 11. marta, kada su usljed pandemije koronavirusa donijeli naređenje da se zatvore škole.

Ističe kako se na organizaciji nastave uz poštivanje epidemioloških mjera intenzivno radi, kako bi se omogućio siguran povratak u školske ustanove.

"Zavod za javno zdravstvo već radi na pravilima kako će se djeca ponašati u školama. Ključna stvar je da epidemiolozi naprave pravila ponašanja, a mi ćemo ih poštivati. Već smo osigurali dezinfekciona sredstva za sve škole", kazao je Hadžović.

Prema njegovim riječima, povratak u školske klupe žele roditelji, učenici, ali i nastavnici, direktori i ministarstvo.

"Mi hoćemo da se djeca vrate u školske klupe, a epidemiolozi i krizni štabovi su ti koji će dati svoju ocjenu stanja", zaključio je Hadžović.

Povratak učenika u školske klupe podržavaju i medicinski stručnjaci. Prof. dr. Jurica Arapović, specijalista infektolog iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, smatra da se djeca apsolutno trebaju vratiti u školske klupe i u novu školsku godinu krenuti pod prilagođenim okolnostima uz poštivanje epidemioloških mjera. Razlog tome, kako kaže, vidi u činjenici da djeca ne obolijevaju od težeg oblika bolesti.

jurica-arapovic-1000x600

foto: N1

"Apsurdno je zamišljati o održavanju nastave online, dok se u isto vrijeme ljudi mogu noću okupljati u ugostiteljskim objektima, na širim okupljanjima, bilo prijateljskim, rodbinskim, vjerskim i raznim manifestacijama", kaže Arapović.

Izvor: Klix.ba

Ne propustite