BEJRUT PRIJE I POSLIJE STRAVIČNE EKSPLOZIJE: Pogledajte potresne prizore, sve je uništeno

Aktuelno
BEJRUT PRIJE I POSLIJE STRAVIČNE EKSPLOZIJE: Pogledajte potresne prizore, sve je uništeno
.

Libanonski timovi za spašavanje u srijedu su izvlačili iz ruševina poginule i tražili nestale nakon velike eksplozije u utorak u Bejrutu do koje je došlo zbog nemara i neodgovornosti, a koja je prouzročila smrt najmanje 135 ljudi.

Libanon je u srijedu proglasio izvanredno stanje na dva tjedna za grad Bejrut, nakon katastrofalne eksplozije u utorak u bejrutskoj luci u kojoj je poginulo više od sto ljudi, a više tisuća je ozlijeđeno.

Libanonska vlada proglasila je "vanredno stanje u gradu Bejrutu na dvije sedmice", objavio je na konferenciji za novinare ministar informiranja Manal Abdel Samad, pojasnivši da će "vrhovna vojna vlast odmah biti zadužena za pitanja sigurnosti".

Vlada je također odlučila staviti u kućni pritvor sve dužnosnike bejrutske luke koji su bili zaduženi za nadzor skladišta i za sigurnost, objavio je jedan ministar.

Nije jasno koliko će ih biti u kućnom pritvoru i na kojim su funkcijama bili.

e8fbffe5-d910-467b-a6b4-0e5bfc26727a

Vojska će provjeravati drže li se kućnog pritvora sve dok se ne utvrdi odgovornost za jučerašnju eksploziju.

Ruski mediji u srijedu izvješćuju da je snažnu i golemu eksploziju u Bejrutu u kojoj je poginulo najmanje 100 ljudi izazvalo umjetno gnojivo zaplijenjeno s ruskog teretnog broda prije šest godina. 

Brod Rhosus pristao je u luku u Bejrutu prije šest godina zbog kvara, a bio je na putu za Afriku s 2750 tona gnojiva na bazi amonijevog nitrata, prenosi libanonska medijska kuća LBCI ne otkrivajući u čijem je vlasništvu spomenuto plovilo.

Ruska medijska grupacija RBC javlja da je brod, koji je plovio iz gruzijske luke Batumi za Mozambik, u vlasništvu ruskog državljana Igora Grečuškina, rođenog u dalekoistočnoj regiji Habarovsk, s prebivalištem na Cipru.

Nakon što je Rhosus pristao zbog kvara, Grečuškin je, a da nije isplatio svoju posadu, napustio brod, tvrdi RBC pozivajući se na članove posade.

Prema LBCI-ju, opasni teret je potom iskrcan u skladište, gdje je ostao godinama. Požar koji je u utorak u skladištu buknuo prilikom varenja izazvao je eksploziju koja je razorila dijelove grada.

SLIKE BEJRUTA PRIJE I POSLIJE EKSPLOZIJE POGLEDAJTE NA OVOM LINKU.

Ne propustite