SVE O OPAKOJ BOLESTI od koje je preminula Isidora Bjelica! Ovo su SIMPTOMI RAKA JAJNIKA koje mora znati svaka žena!

Zdrav život
SVE O OPAKOJ BOLESTI od koje je preminula Isidora Bjelica! Ovo su SIMPTOMI RAKA JAJNIKA koje mora znati svaka žena!
Danas je poslije duge i teške borbe sa kancerom preminula književnica Isidora Bjelica. Ona je bolovala od raka jajnika, jednog od najtežih oblika ove opake bolesti.

Danas je poslije duge i teške borbe sa kancerom preminula književnica Isidora Bjelica. Ona je bolovala od raka jajnika, jednog od najtežih oblika ove opake bolesti.

Vijest o odlasku poznate spisateljice i supruge reditelja Nebojše Pajkića, sa javnošću je podelila njena sestra. Isidora je preminula u kući svojih roditelja na Novom Beogradu, u 52. godini. Sa rakom jajnika borila se bezmalo deset godina. Pre dva meseca, na društvenim mrežama je ostavila potresne objave. Iza Isidore ostale su njene knjige, neutešni suprug Nebojša Pajkić, sin Lav Grigorije i kćerka Vila Evanđelina.

Medicinski naziv za ovaj vid oboljenjnja je karcinom ovarijuma, a reč je malignom, tj. zloćudnom tumorukoji je lokalizovan na tkivu jajnika. Najčešće se javlja nakon 35. godine života i smatra se da najvjerovatnije nastaje kao posljedica više udruženih faktora rizika.

Postoje tri osnovne grupe uzroka raka jajnika, a to su endokrini, genetski i faktori iz spoljašnjeg okruženja (poput pušenja, izloženosti zračenju npr. kod osoba koje rade u oblasti nuklearne medicine itd). U odnosu na stepen uznapredovalosti, ovaj tiop kancera se dijeli na četiri stadijuma.

Rano otkrivanje maligniteta je u ovom slučaju od izuzetnog značaja, jer liječenje onda ima daleko veći stepen uspešnosti. Ipak, zbog često kasne dijagnoze, do koje dolazi kada je malignitet već uznapredovao u doba otkrivanja, svrstava se u najsmrtobosnije kancere.

SIMPTOMI

U ranom stadijumu simptoma obično nema, dok su u uznapredovalom vrlo nespecifični. Dijagnostika obično uključuje ultrazvuk, CT ili MR i mjerenje tumor-markera. Dijagnoza se postavlja histološkom analizom, a o kojem je stadijumu riječ, određuje se hirurškim putem.

Ovo su neki od najčešćih simptoma raka jajnika

* mučnina

* gađenje

* povraćanje

* zatvor

* tup stalni bol u stomaku

* otežano mokrenje

* gubitak apetita

* gubitak težine

* otežano disanje

* neredovne menstruacije

* izostanak menstruacije

* maljavost

* akne

LIJEČENJE

U liječenje je uključena histerektomija, obostrana andeksektomija, odstranjenje što je moguće veće količine zahvaćenog tkiva i, osim ukoliko rak nije lokalizovan, hemoterapija.

U SAD–u, rak jajnika je po učestalosti drugi ginekološki zloćudni tumor (pogađa oko 1/70 žena) a i najsmrtonosniji (1 odsto žena umire od njega). Smatra se da je 5. po redu vodeći uzrok smrti povezanih s rakom kod žena. Procenat oboljelih je veći u razvijenim zemljama.

Stope petogodišnjeg preživljavanja uz liječenje u stadijumu I iznose od 70 do 100 odsto u stadijumu II od 50 do 70 odsto, u stadijumu III od 15 do 35 odsto i u stadijumu IV od 10 do 20 odsto. Prognoza je lošija kad je histološki stepen tumora veći ili kad se operacijom ne može u potpunosti odstraniti vidljivo tkivo. U tom slučaju je najbolje kad se zahvaćeno tkivo može smanjiti na manje od centimetar prečnika.
 

(Informer.rs)

Ne propustite